În cursul săptămânii trecute, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Gabriela Mihai, s-a ținut de cuvânt și a mers să cerceteze ce se întâmplă la Grădinița cu Program Prelungit din Gura Humorului. Astfel, în urma vizitei, inspectorul general a ajuns la concluzia că trebuie făcută o comisie specială care să cerceteze cu amănuntul tot ce se întâmplă în unitatea de învățământ, de la documente, la activitatea directorului și a cadrelor didactice. De altfel, Gabriela Mihai a reușit să stea de vorbă cu câțiva dintre angajații grădiniței care i-au relatat cu lux de amănunte care este situația acolo.
„M-am deplasat personal la Grădinița cu Program Prelungit din Gura Humorului, însă era ziua când profesorii de la învățământul preșcolar din zonă aveau consfătuiri. Eu nu am anunțat pe nimeni că mă duc, nici măcar pe cei din conducere. Când am ajuns, am întâlnit-o pe directoarea unității de învățământ, care se grăbea să plece, o educatoare, care nu face echipă cu educatoarea Pisancu, cu două îngrijitoare, dintre care una implicată în conflictul cu doamna Pisancu, precum și cu asistenta medicală a unității. Din toate conversațiile a rezultat clar că doamna Pisancu are o atitudine, în colectiv, câteodată nepotrivită, în sensul că este mai vulcanică, își controlează mai greu comunicarea, iar de când a fost angajată în unitatea de învățământ, atmosfera s-a schimbat, și nu în bine. În niciun an nu a făcut până la capăt echipă bună cu colega cu care împărțea aceeași grupă, adică s-a certat cu fiecare dintre ele până la sfârșitul anului școlar”, a explicat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Gabriela Mihai.
Scandal înainte cu o săptămână de începerea anului școlar
În primele zile ale săptămânii de dinaintea începerii anului școlar 2019 – 2020, a avut loc un alt incident care o are ca protagonistă pe educatoarea Alina Pisancu. Potrivit îngrijitoarei Ionela Veliș, din cauză că educatoarea o vrea plecată din unitatea de învățământ, a acuzat-o, atât pe aceasta, cât și pe fetița ei de doar 3 ani, că i-au furat din grupă un puzzle, moment în care, din cauza jignirilor și acuzelor nedrepte, a împins-o.
Soțul îngrijitoarei Ionela Veliș, Adrian Veliș, a relatat pe o rețea de socializare, cele petrecute la grădiniță între educatoarea Pisancu și partenera sa de viață.
„De 12 ani lucrez aici, iar de 5, de când a venit ea, am doar probleme. Au fost foarte multe plângeri, între care făcute și de mine, dar doamna director nu a luat nicio măsură”, a spus îngrijitoarea Ionela Veliș.
Despre cearta dintre cele două angajate, directoarea Tatiana Nicolau a precizat că se iau măsuri în comisia de disciplină. Aceasta a subliniat, din nou, că „se găsește mai greu dialog cu unele persoane ”, făcând referire la cadrul didactic.
„V-am mai spus și prima data când am vorbit, nimeni nu își dorește o persoană conflictuală în grădiniță”, a declarat Tatiana Nicolau, directorul Grădiniței cu Program Prelungit din Gura Humorului.
Trebuie precizat că educatoarea Alina Pisancu a înregistrat, la Inspectoratul Școlar, o plângere în care relatează cele petrecute. În acest sens, inspectorul general, Gabriela Mihai, a vrut să stea de vorbă cu ambele părți implicate, adică și cu îngrijitoarea acuzată. De altfel, șefa IȘJ a declarat că nu poate crede că o fetiță de 3 ani știa să rezolve un puzzle, asemeni celui pe care educatoarea Pisancu susține că i l-a furat, ceea ce înseamnă că acuzațiile sunt nefondate.
„Ultimul eveniment, cel cu îngrijitoarea, a fost unul real. Mi s-a relatat, atât de persoana implicată (n.r. îngrijitoarea Ionela Veliș), cât și de colega ei. Era înainte de începerea cursurilor, când educatoarea i-a reproșat acesteia că din sala de grupă a dispărut un puzzle, în același timp, făcând-o hoață. Într-adevăr, îngrijitoarea, în timpul vacanței, și-a luat copilul, în vârstă de 3 ani, la serviciu, care, cel mai probabil s-a jucat prin grupe, însă având 3 ani, nu prea știe să facă un puzzle din acela care îi lipsea doamnei. Îngrijitoarea a ripostat că ea nu a luat niciun puzzle și nici fetița ei, educatoarea a continuat să o jignească și atunci îngrijitoarea a împins-o până într-un pătuț. Atunci, o altă educatoare, care era în apropiere, a sărit să le despartă”, a declarat inspectorul general, Gabriela Mihai.
Calificativ rușinos, primit de educatoarea Alina Pisancu
Pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul anului școlar 2018 – 2019, educatoarea Alina Pisancu a primit calificativul satisfăcător,ceea ce înseamnă că încă poate profesa în învățământ. În schimb, dacă primea calificativul nesatisfăcător (cel mai mic), situația ar fi fost alta.
Sursa foto: Facebook Alina Pisancu
Despre această măsură, directorul unității de învățământ a precizat că educatoarea Pisancu nu a îndeplinit foarte mulți itemi.
„Fișa este alcătuită din foarte mulți itemi și neîntrunind acei itemi nu i s-a acordat un calificativ mic. În plus, este zona în care este vorba despre deontologie profesională și etică, la care nu a îndeplinit punctajul, între care relațiile cu părinții, colegii și copiii. De asemenea, educatoarea nu a predat la timp documentele”, a precizat Tatiana Nicolau, directorul Grădiniței cu Program Prelungit.
Pe de altă parte, inspectorul general a declarat, în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu personalul unității de învățământ, că educatoarea și-a contestat calificativul.
„De la doamna director știu că educatoarea a primit calificativul satisfăcător, penultimul calificativ, pentru anul școlar 2018 – 2019, pe care l-a contestat. În anul școlar trecut s-a mai constituit pentru educatoarea Pisancu o comisie de disciplină, care s-a lăsat cu un avertisment. Calificativele satisfăcător, bine și foarte bine, îți asigură menținerea în activitate. Unul dintre motivele acordării acestui calificativ este neprezentarea la timp a documentelor proiective și școlare. În acest sens, directoarea avea acolo o listă și o atenționare către toți colegii, cu niște termene în care trebuiau să prezinte documentele, însă doamna Pisancu nu le prezintă în timp util. La fel, are o atitudine arogantă și nepotrivită și în activitățile cu părinții. Au mai auzit-o și alții ridicând tonul în grupă, însă nimeni nu a văzut-o lovind copiii”, a explicat inspectoarea Gabriela Mihai.
În ceea ce privește competențele IȘJ-ului, șefa învățământului sucevean a subliniat că va trimite în control, la unitatea preșcolară de învățământ, o comisie care să verifice absolut tot ce se poate verifica într-o astfel de unitate.
„Acum desemnăm o comisie care să meargă acolo în control. Nu o să o trimit pe doamna inspector Răileanu, deși are în atribuții aceste lucruri, pentru că dumneaei a mai fost trimisă în control acolo și vreau să am și o altă perspectivă. Trebuie verificată și activitatea managerială a doamnei director”, a spus Gabriela Mihai.
Gabriela Mihai: „E trist că avem oameni care se comportă astfel cu copiii și care nu reușesc să-și stăpânească furia și emoțiile, oameni care ar avea nevoie ei înșiși de consiliere”
În ceea ce privește cazul familiei Mankovski, inspectorul Gabriela Mihai a precizat că a cerut informații despre părinți și a auzit numai de bine. De altfel, în viitor, aceasta are în vedere să poarte discuții și cu părinții unor elevi care au absolvit deja ciclul preșcolar, și care sunt acum la școală, dar care au fost în grupa educatoarei Alina Pisancu.
„Mă implic personal pentru că vreau să se soluționeze totul în mod obiectiv. Eu am cerut informații și despre familia Mankovski și cei de acolo cu care am vorbit au spus că părinții sunt responsabili, își îngrijesc copiii și își văd de treaba lor. Mi-au sugerat însă să iau legătura cu niște părinți ai căror copii nu mai sunt preșcolari, sunt în ciclul primar, căci în grupa cealaltă care a finalizat ciclul preșcolar, ar mai fi fost niște supărări. O să vedem până unde vom ajunge cu informațiile”, a spus Gabriela Mihai.
Referitor la dosarul de cercetare penală întocmit la Poliția Gura Humorului, în urma plângerii penale depuse de către părinții minorei agresate, conducerea IPJ Suceava a precizat că le-a solicitat polițiștilor de la Humor să prioritizeze demersurile, pentru ca dosarul să poată fi trimis mai departe, către instanță.
Fotografie cu leziunile suferite de minora Maria Mankovski
Despre această problemă, directoarea a precizat că în momentul în care va fi înștiințată legal și oficial despre vreun dosar penal care să o incrimineze pe educatoarea Pisancu, atunci va lua toate măsurile impuse de legea în vigoare.
„În lege scrie că o persoană poate fi suspendată dacă are dosar penal”, a spus directoarea.
Educatoarei i se va sugera să schimbe programul prelungit, cu program normal
„Doamna director a spus că îi va sugera educatoarei să se mute la o grădiniță cu program normal unde timpul de lucru și expunerea nervoasă sunt mai scurte, pentru că programul prelungit este greu de dus, nu e pentru oricine. Pe de altă parte, doamna director și-a arătat toată disponibilitatea pentru soluționarea problemei. De altfel, avea și dumneaei o grămadă de dovezi care o incriminează pe educatoare. Noi nu ne dorim să avem astfel de oameni în educație. E trist că avem oameni care se comportă astfel cu copiii și care nu reușesc să-și stăpânească furia și emoțiile, oameni care ar avea nevoie ei înșiși de consiliere, însă este foarte greu să-și conștientizeze propria problemă”, a precizat inspectorul general al IȘJ Suceava.
De cealaltă parte, directoarea unității de învățământ, a precizat că i-a sugerat verbal educatoarei să opteze pentru o altă formă de învățământ, însă aceasta i-a răspuns că nu vrea să plece de la program prelungit, ceea ce înseamnă că va rămâne în unitate.
Conflicte vechi, nesoluționate. Trei educatoare au decis să spună adevărul
Trei dintre educatoarele care au lucrat pe tură inversă cu educatoarea Alina Pisancu au confirmat cele spuse de părinții minorei Mankovski, declarând că „încuia materialele auxiliare și chiar apa copiilor, într-o încăpere”.
„Ne încuia materialele auxiliare și chiar apa pentru copii. Doamna director nu făcea nimic, ne trimitea să vorbim cu Alina Pisancu, însă cu ea nu ne puteam înțelege, pentru că este o fire conflictuală care folosea un limbaj agresiv”, a declarat educatoarea Andreea Flutur, care i-a fost colegă Alinei Pisancu într-unul din anii școlari trecuți.
În ceea ce privește comportamentul pe care îl avea educatoarea Pisancu cu micuții, Andreea Flutur a declarat că: „Nu pot spune cum se comporta cu copiii, pentru că nu era pe tură cu mine, însă mulți dintre ei voiau să plece acasă când aflau că vine ea la grupă”.
În privința comportamentului educatoarei Pisancu față de colegii de catedră, Janina Știrbu, educatoarea care a lucrat timp de un an la aceeași grupă cu ea, a precizat că „nu era unul adecvat” și că „obișnuia să jignească”.
„M-a jignit, m-a denigrat, iar copiii îmi spuneau că doamna Alina m-a făcut nebună. Ea era cea care crea conflictele. De altfel, nu mă lăsa să particip la activitățile care ar fi trebuit să fie comune. Eu cred că, din moment ce pe mine m-a umilit, cu siguranță, se purta așa și cu micuții”, a declarat educatoarea Janina Știrbu.
În ceea ce privește starea elevei Maria Mankovski, Janina Știrbu a precizat că „după incidentul din ajunul concursului Voinicelul, Maria s-a schimbat puțin”.
O altă educatoare care a fost colegă la grupa la care predă educatoarea Alina Pisancu, dar care a vrut să rămână sub protecția anonimatului, a subscris celor spuse de colegele ei susmenționate. Aceasta a subliniat că nu-i stă în caracter să facă rău și că ar fi mai bine să lase timpul să vindece rănile.
Lasa un raspuns