Ficatul este considerat cea mai complexă uzină a organismului, având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există o mașină care să poate înlocui ficatul, în primul rând, datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere.
Din cauză că ficatul este asemenea unui filtru pentru sângele din organism, în el se opresc foarte multe substanțe care îl pot îmbolnăvi. Printre cele mai întâlnite boli ale ficatului se află ciroza hepatică, hepatita A acută, hepatita B acută sau cronică, hepatica C acută sau cronică, maladia lui Wilson și icterul mecanic.
Pentru a avea grijă de sănătatea ficatului, este indicat să excluzi alimentele dulci, prelucrate sau prăjite în ulei, conservanții, aditivii alimentari și coloranții artificiali. Evită consumul de alcool și, dacă este cazul, renunță la fumat. În cazul în care urmezi un tratament medicamentos, citește cu atenție prospectul, pentru că unele pastile pot dăuna ficatului. De asemenea, nu mânca atunci când nu îți este foame și nici nu alege să consumi porții prea mari.
Fiind un organ foarte activ, atunci când ficatul este bolnav, întregul corp suferă. Când ficatul nu mai funcționează cum trebuie, pot să apară manifestări precum starea inexplicabilă de oboseală, greața, vărsăturile, colorarea pielii în galben, pierderea în greutate, crampele abdominale, variații ale poftei de mâncare sau balonarea.
În cazul acestor simptome, trebuie să te prezinți cât mai repede la medicul de familie, care îți va da o trimitere cu analize esențiale pentru depistarea bolilor hepatice, printre cele mai relevante fiind transaminazele TGO și TGP. De asemenea, pentru evaluarea completă a funcției hepatice se recomandă efectuarea bilirubinei serice, proteinelor totale, albuminei, ureei și creatininei. Pe lângă analizele de laborator, un rol determinant în evaluarea ficatului îl are ecografia abdominală
Sfaturi pentru un ficat sănătos
Pentru un ficat sănătos, hidratează-te suficient, pentru a-l ajuta în procesul de detoxificare. Medicii recomandă un consum de minim doi litri de lichide pe zi, preferabil apă sau ceai de plante.
De asemenea, este recomandată și cura cu armurariu, care nu doar că protejează ficatul, ci ajută și la sprijinirea și regenerarea acestuia în cazul prezenței daunelor hepatice.
Sucul de sfeclă roșie stimulează digestia și curăță ficatul, iar merele ajută în procesul detoxifierii, fiind indicate mai ales în cazul unui ficat leneș. În dieta de zi cu zi ar trebui incluse și lămâile, care au un rol important în stimularea funcției veziculei biliare, dar și a ficatului și curăță organismul de toxine.
Lasa un raspuns