Patriarhia Română a transmis luni că în ședința de lucru de luni a Sfântului Sinod s-a discutat despre canonizarea Părintelui Arsenie Boca.
„S-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens. A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români”, a transmis BOR.
Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală.
De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989.
„Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui. Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii”, a mai transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Cine este Arsenie Boca
Arsenie Boca a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.
După instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii și până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prim multe anchete şi arestări. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile din Jilava, Timişoara şi Oradea.
După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989.
Zeci de pelerini merg zilnic la Mănăstirea Prislop unde este înmormântat.
Sursa: Pro TV
Lasa un raspuns