Postul Crăciunului 2019, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, mai exact pe data de 15 noiembrie și se va termina pe data de 24 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri. Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii ținând Postul Crăciunul de 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

În Postul Crăciunului, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, astfel ei trebuie să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

În ziua de Ajun a Crăciunului se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

De Crăciun sau Nașterea Domnului, cum mai este cunoscut de credincioși, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.

 

Postul Crăciunului 2019 – Câte feluri de post pot fi urmate

Postul Crăciunului este mult mai aspru și mai strict ținut de credincioși și poate fi de mai multe feluri:

  1. Ajunare desăvârşită (numit și post negru), atunci când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă;
  2. Postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate, precum pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc;
  3. Postul obişnuit, atunci când mâncăm la orele obişnuite, dar numai mâncăruri de post’, adică nu se consumă mâncăruri de dulce, precum carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime;
  4. Postul uşor (numit și dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Calendarul Creștin Ortodox, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.

 

Când e dezlegare la ulei și vin în Postul Crăciunului 2019 

În toată perioada de 40 de zile a postului, există zile când este dezlegare la ulei și vin.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.

Când e dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2019

Se face dezlegarea la pește, pe data de 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

Pe lângă acestea, credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

Nu în ultimul rând, se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă zilele acestea cad marți sau joi, cu atât mai mult, când în aceste zile se întâmplă hramul bisericii.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.