Concursul de proiecte lansat de municipalitatea suceveană prin intermediul platformei online „Implicat”, disponibilă pe site-ul Primăriei Suceava, a atras 32 de propuneri din partea populației. Dintre acestea, 18 au fost selectate și validate pentru a fi implementate. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 4 decembrie.
Potrivit edilului Sucevei, primul proiect prevede construirea unui centru social aferent Bisericii „Trei Ierarhi” din cartierul George Enescu, în cuantum de 100.000 de euro. Al doilea proiect, tot în valoare de 100 000 de euro, prevede reabilitarea trotuarelor, a străzilor și amenajarea parcărilor de pe strada Stațiunii din cartierul Obcini.
De altfel, pe locul al treilea s-a clasat proiectul care presupune amenajarea unui teren de sport multifuncţional pentru copii în cartierul Obcini, în valoare de 20.000 de euro, în timp ce pe locul al patrulea se situează proiectul care prevede montarea unui semafor la intersecția dintre strada Gavril Tudoraș cu Calea Obcinilor. Pentru realizarea acestui proiect este nevoie de 50.000 de euro.
Potrivit primarului Ion Lungu, un alt proiect ce va fi implementat prevede achiziția de autobuze școlare pentru elevii care locuiesc pe străzile Putnei și Baladei. De asemenea, un alt proiect ce va fi bugetat prevede introducerea unei rețele de WiFi gratuit în centrul orașului, iar altul vizează supravegherea video în apropierea noilor containere de gunoi, în zona stațiilor de autobuz, dar și în alte locuri publice.
Trebuie precizat că va fi bugetat și un proiect în cuantum de 100.000 de euro care prevede creșterea siguranței publice în zona Gării din Burdujeni. De altfel, va fi finanțat și un proiect care prevede plantarea de copaci, amenajare de spații verzi și locuri de joacă, sau de montare a unor toalete publice inteligente.
Sucevenii au votat și proiectul care prevede instalarea unui ghișeu electronic, tip robot pentru plata taxei pentru eliberarea cărții de identitatea la sediul din Iulius Mall, dar și proiectul care prevede amenajarea unui ghișeu pentru plata de taxe și impozite la sediul Primăriei din Burdujeni.
De asemenea, bugetat va fi și proiectul „Suceava-oraș accesibil pentru pietoni”- în valoare de 60.000 de euro, dar și cel de modernizare a Parcului Simion Florea Marian. Sucevenii au votat și un proiect care prevede asfaltarea străzii Păcii din Burdujeni.
De asemenea, în cartierul Burdujeni va fi finanțat un centru de zi pentru recreerea pensionarilor.
Sucevenii au decis că trebuie să fie bugetat și proiectul care presupune asfaltarea și realizarea de iluminat public pe strada Victoriei din cartierul Obcini, în cuantum de 100 000 de euro.
Trebuie precizat că parțial va fi rbugetat și un proiect de realizare a unor piste moderne pentru biciclete.
Bugetarea participativă crează cadrul unei relaţii de parteneriat între administraţia publică şi cetăţeni, în vederea implicării acestora în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, la îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunităţii locale. Cetăţenii sunt astfel încurajaţi să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritaţile de investiţii de interes local, cu finanţare de la bugetul local. Astfel, bugetarea participativă devine un instrument important în activităţile administraţiei publice de dezvoltare socio-economică locală, imprimând calitate şi transparenţă procesului decizional, atât în conceperea, cât şi în implementarea programelor şi strategiilor de dezvoltare locală.
Lasa un raspuns