Senatorul PNL de Suceava a prezentat o sinteză a măsurilor luate în prima lună, de la învestirea Guvernului Orban. Astfel, acesta a subliniat că în prima lună de guvernare s-a acționat responsabil și eficient pentru a remedia cât mai multe dintre problemele economice, sociale, din domeniile justiție și politică externă, lăsate moștenire de fosta guvernare PSD.

Senatorul sucevean a precizat că obiectivul liberalilor este să readucă normalitatea în activitatea guvernamentală, atât prin ritmul de lucru, cât și printr-un alt tip de atitudine în rezolvarea problemelor.

„Cunoaștem nivelul de așteptare al românilor și întreaga echipă guvernamentală a PNL este preocupată să livreze cel mai performant act de guvernare pe care l-a avut România după Revoluție. Am lucrat pe mai multe planuri și am reușit să luăm măsuri în toate domeniile de activitate. În primul rând, pentru corectarea unor probleme presante, care nu suportau amânare – cum ar fi plata pensiilor, asigurarea fondurilor necesare pentru plata lucrărilor realizate prin PNDL, stabilirea salariului minim pe criterii obiective și în urma consultărilor -, dar am pus și bazele unor procese complexe de eficientizare a activității guvernamentale”, a declarat senatorul PNL de Suceava.

Acesta a adăugat că, în plan economic, consecințele guvernării dezastruoase a PSD din ultimii 3 ani se văd în cele mai recente date economice: rata anuală a inflației a urcat la 3,8% în luna noiembrie, deficit de peste 4% pentru anul 2019, iar pentru 2020 va ajunge la 3,6%. Inclusiv Agenția Standard & Poor’s a susținut, într-un comunicat de presă, că cheltuielile publice deviaționiste făcute de fostul Guvern l-a forțat pe cel actual să-și revizuiască ținta de deficit bugetar pentru 2019 și 2020”.

„PNL a asumat guvernarea ca să oprească dezastrele PSD și să repare cât mai multe situațiile generate iresposabil de fosta guvernare. PSD nu are căderea să conteste vreo decizie sau măsură a guvernului Orban, în condițiile în care și-a bătut joc de șansa de dezvoltare a României”, a subliniat senatorul Daniel Cadariu.

De asemenea, senatorul sucevean a prezentat măsurile care au fost luate imediat. De altfel, acesta a subliniat că  Guvernul Orban respectă drepturile și libertățile cetățenilor, consolidează statul de drept și readuce credibilitate României în plan extern.

„Am organizat cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, asigurând românilor din țară și din străinătate dreptul de a-și exercita votul ȋn condiții civilizate. Am nominalizat-o Comisar European din partea României, pe Adina Vălean, o persoană cu credibilitate, propunere aprobată de președintele desemnat al Comisiei Europene, audiată și votată în Parlamentul României, cât și ȋn Parlamentul European. Am reluat activitatea unor instituții importante, desemnate să asigure relaționarea cu instituțiile internaționale, și am reluat în mod credibil contactele internaționale cu partenerii externi. Am desecretizat Dosarului 10 august 2018, pentru ca ancheta să poată fi finalizată cu celeritate, iar românii să cunoască adevărul, iar împreună cu Parlamentul, guvernarea PNL a obținut abrogarea Recursului Compensatoriu”, aexplicat Daniel Cadariu.

Acesta a mai precizat că Guvernul Orban susține mediul de afaceri competitiv prin măsuri sustenabile.

„Am instituit decontarea la timp a sumelor reprezentând TVA, amânate la plată de fostul guvern pentru a induce în eroare opinia publică în legătură cu deficitul bugetar. Banii companiilor private au fost sechestrați de guvernarea PSD, fiind vorba de sume care nu li se cuveneau. Prin rectificarea bugetară, am asigurat resurse pentru plata lucrărilor efectuate prin PNDL, dar neplătite la timp, ceea ce perturba activitatea economică a firmelor, precum și pentru decontarea sumelor necesare plății concediilor medicale”, a spus Cadariu.

El a mai precizat că liberalii promovează majorarea salariului minim cu 7,2%, de la 1 ianuarie 2020, pe baza unei formule de calcul obiective (indicatori economici), care să mențină puterea de cumpărare și să nu accentueze inflația și asupra căreia au avut ample consultări cu partenerii sociali.

Cadariu a precizat că guvernarea liberală a reușit să elimine în Parlament supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time, iar în agricultură, sector cu o importantă contribuție în PIB, Guvernul PNL a finalizat plata avansului către fermieri pentru 2019, în sumă de 1,319 miliarde Euro și a demarat plățile finale. În curând va fi gata și actul normativ privind sprijinul cuplat zootehnic și vegetal pentru 2019, ce va fi plătit din bani europeni.

„În domeniul politicilor pentru mediu, am pornit operaționalizarea și dezvoltarea aplicațiilor informatice de urmărire a trasabilității lemnului – SUMAL și Inspectorul Pădurii, blocate intenționat de fosta guvernare PSD. De asemenea, am dispus demararea achiziției de imagini satelitare pentru urmărirea în timp real a tăierilor de pădure și identificarea celor ilegale, am prezentat public datele Inventarului Forestier Național – IFN Ciclul II, date ascunse de fosta Guvernare PSD mai bine de un an și am asigurat finanțarea pentru IFN Ciclul III, am dispus elaborarea unui act normativ pentru interzicerea exportului de bușteni în spațiul extra-comunitar și am inițiat controale ale Corpului de Control al Ministrului și Gărzii Naționale de Mediu în arii naturale protejate și la operatori economici a căror activitate generează impact semnificativ asupra mediului. Exemple: Parcul Național Semenic Cheile-Carașului, incineratorul de deșeuri periculoase din județul Prahova”, a explicat senatorul Daniel Cadariu.

De asemenea, senatorul sucevean a subliniat că Guvernul a operaționalizat Comisia Națională pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, care va analiza oportunitatea declarării, de către România, a stării de urgență climatică. De altfel, deblochează proiecte finanțate din fondurile europene, care redevin o sursă importantă de finanțare pentru România. Totodată, a lansat apeluri de proiecte în domeniul screeningului medical (prevenție pentru cancer de colon, cancer mamar, cancer uro-genital, hepatită) cu o valoare de 100 mil euro, beneficiari estimați 1.000.000.

În același timp, liberalii au deblocat contracte de finanțare pentru operatorii de apă- canalizare și au transmis către Comisia Europeană contracte de finanțare în valoare de 160 milioane de euro pentru proiecte din domeniul Transporturilor.

„Tot în transporturi, am semnat ordinele pentru începerea lucrărilor pe întreg tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova- Pitești, aproximativ 40 de km, în care sunt cuprinse și variantele de ocolire ale localităților Balș și Slatina. Am început elaborarea proiectului de modificare a Ordonanței 114/2018, care a produs efecte nocive, pe mai multe paliere, dezastruoase în domeniul economic. Am revizuit pe baza indicatorilor realiști ai Prognozei de toamnă perspectivele de creștere economică de la 5,% la 4% pentru acest an și am redeschis dialogul cu mediul de afaceri și cu structurile associative, atât la nivelul prim-ministrului, cât și al ministerelor”, a adăugat Cadariu.

Totodată, Guvernul Orban a asigurat fondurile necesare în buget pentru plata integrală, până la sfârșitul anului, a pensiilor, drepturilor de care beneficiază persoanele cu dizabilități și asistenții acestora, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu maternal sau în concediu medical. De asemenea, a deblocat situația examenului de rezidențiat, care a avut loc pe 8 decembrie, și pentru care s-au înscris 8.876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. A fost liberalizat regimul rezidențiatului, în sensul permiterii tuturor unităților medicale care pot susține acest proces, atât publice cât private, să pregătească cadre medicale.

„Am aprobat, prin OUG, acordarea venitului de completare pentru minerii din Valea Jiului care au intrat ȋn programul de disponibilizare. Am luat măsuri pentru deblocarea situației minerilor de la SN Salrom, prin acordarea voucherelor de vacanță bugetate și neacordate de către Consiliul de Administrație. Am soluționat dosarele de pensii cu termen depășit în recalculare și suntem în curs de elaborare a unui proiect de act normativ privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public și afișare a lui în consultare publică. Am restructurat Guvernul, reducând de la 26 la 16 numărul ministerelor. Vom continua acest proces la nivelul agențiilor și celorlalte instituții și am demarat cel mai amplu proces de depesedizare și de readucere a funcției publice în parametri corecți, bazată pe profesionalism, eficiență și implicare”, a subliniat senatorul Cadariu.

În ceea ce privește măsurile cuprinse în programul de guvernare, s-a lucrat la debirocratizare, la creșterea absorției de fonduri europene, la efectele nocive din justiție, dar și la apărarea națională.

„Am început să lucrăm, la nivelul mai multor ministere, pentru debirocratizarea activității și simplificare administrativă. Primele rezultate se văd deja: La Ministerul Lucrărilor, Dezvoltării și Administrației a fost implementat Registrul electronic prin care traseul documentelor depuse la minister să poată fi urmărit online. De asemenea, la Ministerul Educației se lucrează susținut la debirocratizarea muncii cadrelor didactice, iar la Dezvoltare la simplificarea procedurilor pentru obținerea unor avize.

În ceea ce privește creșterea absorbției fondurilor europene, am reluat procesul de negociere cu Comisia Europeană pentru documentele programatice aferente perioadei de programare 2021-2027 unde România are alocate 30,566 miliarde euro. Totodată, elaborăm un prim pachet de măsuri pentru deblocarea proiectelor de infrastructura de transport și apa canalizare (sub forma unui OUG) pentru asigurarea cadrului metodologic necesar implementării acestora. OUG cuprinde măsuri referitoare la proiectele de infrastructură de transport, apă-canalizare, proiectele de resurse umane. Am deblocat contractele de finanțare pentru operatorii de apă-canalizare. Au fost semnate 2 contracte de finanțare ( Olt cu o valoare de 1,357,247,506.67 lei cu TVA și Satu Mare cu o valoare de 1,202,948,260.70 lei cu TVA), iar pe data de 16 decembrie 2019 este planificată semnarea celui de-al treilea contract cu Suceava în valoare de  1,318,330,150.35 lei cu TVA și am transmis către Comisia Europeană contracte de finanțare în valoare de 160 mil euro în cadrul POIM 2014-2020 pentru o serie de proiecte care contribuie la atingerea țintelor de absorbție aferente anului 2019 ( ex: VO Bacău, reabilitarea structurilor de cale ferată aparținând Regionalei de cale ferată Cluj, amenajarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene în regim de bac între localitățile Isaccea-Orilovka”, a explicat Cadariu.

În ceea ce privește eliminarea efectelor nocive din justiție s-au făcut pași importanți pentru revizuirea legislaţiei din domeniul justiţiei pentru a elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani și pentru ca aceste acte normative să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia și cu rapoartele Comisiei Europene și GRECO, printr-o consultare publică a instituțiilor din domeniu, a asociațiilor de profil și a societății civile. De asemenea s-a făcut lansarea dezbaterilor în sistemul judiciar privind modificarea legilor justiţiei. Consultarea s-a făcut pe următoarele teme: 1. Schema de pensionare anticipată a magistraţilor; 2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel; 3. Noul ciclu temporal de şcolarizare la INM și 4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie.

În ceea ce privește Apărarea națională, liberalii au impulsionat demersurile de modernizare a capabilităților de apărare, cu accent pe accelerarea implementării programelor esențiale de înzestrare cu echipamente și tehnică militară, consolidarea profilului și a credibilității în cadrul NATO și UE, prin creșterea contribuției la operațiile și misiunile derulate de cele două organizații, respectarea angajamentelor asumate în context aliat, inclusiv în ceea ce privește cheltuirea a 2% din PIB pentru apărare și pe acțiunile de creștere a calității vieții personalului militar și civil, precum și a rezerviștilor militari. În acest sens, principalele acțiuni întreprinse în această perioadă au vizat: Avansarea Programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene prin lansarea pachetului privind achiziția a 5 aeronave F-16; Implementarea Programului esențial „Sistem de rachete sol–aer cu bătaie mare (HSAM/PATRIOT)”; Inițierea programului Platforme de transport multifuncționale pe roți, cu o influență majoră asupra industriei naționale de apărare și creșterea contribuției României la managementul crizelor în context internațional.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.