Săptămâna trecută s-a întâmplat un lucru bun în ceea ce privește supracontractarea la proiectele europene. La început de drum, pe POR s-a propus ca proiectele să fie făcute la 150% din valoarea axei, însă ulterior s-a decis revenirea la procentajul de 100%, făcând ca multe primării să nu mai poată accesa banii. Din fericire acesta nu a fost și cazul Sucevei, care a reușit să acceseze fondurile respective. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a subliniat că odată cu aceste reglementări, unitatea administrativ teritorială suceveană se poate încadra la noi finanțări de proiecte.
„Noi am fost norocoși, întrucât anul trecut s-a revenit și ni s-a spus că se acceptă proiectele doar până la 100%. Astfel, noi avem proiectul de transport public integrat, pe axa 4.1”, a precizat primarul Ion Lungu.
Trebuie precizat că municipalitatea s-a încadrat în proiectul de transport ecologic care include și construirea unei autobaze, însă acest lucru a făcut ca finanțarea pentru alte proiecte să nu mai existe.
În urma discuțiilor purtate de către primarul Ion Lungu cu ministrul Ion Ștefan, cel din urmă a deblocat situația pentru o suplimentare de 2,4 miliarde de euro pentru proiecte incluse în axa prioritară 3, axa 4, axa 10, care cuprinde și proiectul de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, și axa prioritară 13 pentru orașe mai mici.
„Din 2,4 miliarde de euro, aproximativ 4 milioane de euro îi revin și Primăriei Suceava. La proiectul de amenajare a zonei de agrement pe malul râului Suceava vom economisi peste 2 milioane de lei, iar la proiectul de la Colegiul Petru Mușat vom economisi peste 3 milioane de lei. De asemenea, vom intra de pe lista de rezervă cu proiectul de la Colegiul Alimentar”, a explicat Ion Lungu.
Acesta a adăugat că se pregătește documentația pentru modernizarea stadionului de la Ițcani, precum și a străzii stadionului. De asemenea, primarul Lungu a subliniat că municipalitatea are un proiect, însă acesta nu poate fi promovat încă, întrucât unitatatea administrativ teritorială nu este încă proprietarul terenului. Este vorba de proiectul de amenajare a Parcului Șipote.
„Am avut discuții, în cursul zilei de vineri, la Iași, cu domnul ministru al Mediului, Costel Alexe, căruia vreau să îi mulțumesc pentru sprijinul acordat. De asemenea, vreau să îi mulțumesc domului secretar de stat Gelu Puiu de la Suceava pentru implicare, care a spus că până la sfârșitul lunii februarie am avea șanse să fie emisă acea Hotărâre de Guvern prin care să fie transferate pădurile-parc la primărie”, a declarat edilul Sucevei.
Acesta a subliniat că proiectul pentru Parcul Șipote este primul de o asemenea natură din țară care, cel mai probabil va fi aprobat și speră ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii februarie.
„Sunt bucuros că s-au clarificat problemele care erau legate de supracontractare și că știm exact ce avem de făcut”, a conchis Ion Lungu.
Lasa un raspuns