În momentul în care decizi să înlocuiești vechiul calculator cu unul nou, probabil unul dintre primele lucruri la care te gândești este configurarea acestuia și instalarea programelor. Acest lucru se realizează urmând mai mulți pași, iar lista ți se poate părea destul de lungă, dar există și o parte bună – faptul că nu va trebui să treci prin asta decât o singură dată. Dacă vrei ca PC-ul să-ți meargă bine și să nu ai probleme frecvente cu el, este indicat să bifezi toate acțiunile care se impun.
Totodată, ai două variante – poți alege să-ți instalezi singur sistemul și programele de care ai nevoie dacă ai cunoștințe de bază despre configurația calculatorului, ori poți apela la un specialist în domeniu, care să o facă pentru tine contracost.
Descoperă, în continuare, toți pașii necesari pentru configurarea noului tău calculator și pentru instalarea programelor de bază:
- Instalarea sistemului de operare principal
Instalarea sistemului de operare principal este esențială pentru toți ceilalți pași care urmează. Dacă calculatorul nou nu îl include, atunci va trebui să te ocupi tu de acest aspect, iar, în acest sens, te poți documenta anterior despre instalările de Windows sau alt tip, pentru a ști exact ce ai de făcut și ce implică acest lucru. În mediul online există numeroase tutoriale care te ghidează pas cu pas, însă, totodată poți apela oricând la un specialist în domeniu, pentru a fi 100% sigur că nu vei face o greșeală care să fie fatală.
- Instalarea driverelor pentru componentele hardware ale PC-ului
Deși calculatorul vine la pachet cu driverele de bază, cu siguranță vei vrea să ai mai multe, mai ales dacă vine vorba despre cele video (esențiale pentru gaming). În acest sens, este indicat să cauți mereu ultimele versiuni disponibile pe site-ul producătorilor, iar acest lucru este valabil și dacă vrei să cauți drivere pentru alte componente, precum placa de rețea, imprimantă, scaner, tastatură, etc.
- Instalarea actualizărilor importante de Windows
Pentru ca noul tău calculator să funcționeze fără probleme, este necesar să instalezi actualizările Windows – service pack-urile, actualizările importante din lista celor opționale și driverele recomandate pentru componentele hardware. Astfel, îți securizezi imediat sistemul și elimini riscul apariției problemelor la instalarea și utilizarea software-ului.
- Instalarea browserului web preferat
Acest pas ar trebui făcut înainte de a putea instala plugin-uri, pentru că vei putea folosi browserul web (navigare Internet) pentru descărcarea restului lucrurilor de care ai nevoie la pașii care urmează.
- Instalarea unui antivirus bun
Este un pas esențial pentru protejarea calculatorului și a datelor personale din el. Este recomandat ca și acest pas să-l faci înainte de a începe să cauți un software de care ai nevoie pe Internet. În acest mod, te asiguri că ești în siguranță și dacă ajungi pe vreun site nesigur. Fără o soluție de securitate eficientă, dacă ai ghinionul ca un virus să pătrundă în calculator, acesta poate face ravagii în sistem.
- Instalarea aplicațiilor și jocurilor care îți sunt necesare
Odată ce sistemul este la zi și securizat, poți începe să cauți pe Internet, să descarci și să instalezi toate aplicațiile moderne de care ai nevoie sau pe care vrei să le folosești în timpul liber (inclusiv jocuri). Este indicat să lași mereu antivirusul activ, astfel încât acesta să-ți protejeze calculatorul în timp real.
- Configurarea sistemului de operare, a driverelor și aplicațiilor
În ceea ce privește sistemul de operare, este recomandat să configurezi conturile de utilizator, bibliotecile, setările pentru Rețea și Partajare, etc. Poți continua cu această acțiune și în cazul driverelor pentru componentele hardware cele mai des folosite, ca de exemplu, placa video, imprimanta, webcam-ul, tastatura, mouse-ul, etc.
Poți încheia acest ultim pas cu configurarea aplicațiilor pe care le utilizezi cel mai mult.
Prin urmare, dacă respecți pașii indicați mai sus, cu siguranță te vei bucura mai mult timp de un calculator ce funcționează eficient și ușor.
Sursa foto: unsplash.com
Lasa un raspuns