Știai că aproximativ o pătrime din oasele corpului se găsesc în picioare? Fiecare dintre aceste membre au câte 33 de articulații, peste 100 de mușchi, 26 de oase, tendoane și ligamente. Deoarece sunt atât de complexe, cu atât de multe părți în mișcare, picioarele sunt predispuse la o varietate mare de răni și probleme. Dar nu este cazul să îți faci griji, pentru că le poți evita ținând cont de următoarele sfaturi ale specialiștilor ortopezi.
Unele probleme se moștenesc, iar altele sunt provocate de lucrurile pe care le faci în fiecare zi. De exemplu, purtarea încălțămintei nepotrivite poate cauza o mulțime de neplăceri picioarelor tale. Ele se schimbă de-a lungul anilor și, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât devin mai sensibile în fața acestor probleme.
Iată o listă cu cele mai comune afecțiuni ale picioarelor care pot fi împiedicate prin purtarea încălțărilor potrivite:
- Bătături și inflamații – acestea apar, de obicei, pe degete din cauza presiunii ridicate puse de pantofi pe osul piciorului;
- Monturi – din cauza încălțărilor prea strânse în zona degetelor, cel mare suferă o deformare, rezultând o proeminență a osului situat la baza lui;
- Montul croitorului – este diferit de cel tradițional, deformarea lui producându-se la baza degetului mic;
- Deget în ciocan – articulația degetelor mijlocii se încolăcește, forțând falangele să se frece de partea superioară a pantofului;
- Claw Toe – este asemănător afecțiunii anterioare, care este cunoscută și sub numele de Hammer Toe, însă, în acest caz, curbarea degetelor este mult mai severă;
- Neuromul Morton – se manifestă între degetele mijlocii și conduce la îngroșarea țesutului de lângă nervii locali.
Ce poți face pentru a-ți menține picioarele sănătoase
În timp ce femeile sunt mai predispuse să aleagă încălțăminte incomodă, și bărbații ar trebui să țină cont de indicațiile experților.
Ortopezii recomandă să investești în mai multe încălțări de calitate, astfel încât să ai de unde alege pentru a le potrivi cu activitatea pe care o ai în fiecare zi. De exemplu, dacă trebuie să mergi într-o drumeție, este indicat să optezi pentru pantofi sport, comozi, care să îți susțină piciorul și glezna. În cazul doamnelor, experții spun că cei cu toc nu sunt cea mai bună alegere pentru o petrecere sau o ieșire în club, mai ales dacă au tocul foarte înalt. Găsești aici o mulțime de modele de încălțăminte cu toc mai mic, care nu vor pune presiune pe arcul piciorului și care te vor scăpa de eventualele dureri.
Legat de modelul și mărimea pantofilor potriviți, experții recomandă să nu presupui că mărimea este mereu la fel și să îți măsori picioarele în fiecare an, fiindcă ele pot crește pe măsură ce timpul trece.
De asemenea, când achiziționezi încălțăminte, încearcă să o faci seara, când picioarele sunt mai umflate decât în timpul zilei. Procentajul nu este mare, maxim 8%, însă poate face diferența între o pereche comodă de încălțări și alta care îți va crea neplăceri. Mai mult, dacă talpa ta este prea lată pentru un anumit model de pantofi, nu presupune că o mărime mai mare ți se va potrivi și va rezolva problema. Încălțămintea prea largă poate provoca alunecarea și frecarea pielii, iar bășicile și durerile nu vor întârzia să apară.
Este important să ai grijă de picioarele tale și nu este deloc complicat să ții departe afecțiunile menționate în rândurile de mai sus. Dacă deja suferi de una dintre acestea, indicat este să ceri ajutorul unui medic, care îți va oferi cele mai bune soluții menite să îți redea sănătatea membrelor inferioare.
Sursa foto: Shutterstock.com
Lasa un raspuns