Luni, 17 februarie, la Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera, a avut loc o nouă conferință marca Editura ROST: „Rostul generației noastre”, susținută de părintele profesor Mircea Bejenar și scriitorul Claudiu Târziu.

Este vorba despre lansarea a două volume, respectiv „Șocul Referendumului” de Cristian Curte și „Rostul Generației Noastre”, de Claudiu Târziu.

„Un grup de persoane, apropiate ca vârstă, se constituie într-o generație numai dacă este animat de aceleași valori și principii și este legat de același ideal. Și face istorie, nu este consumat de istorie.

Din acest punct de vedere, mai putem vorbi astăzi de o generație românească? Avem nevoie de ea? De ce? Și dacă da, cum se poate închega? Iată cîteva întrebări la care au încercat să răspundă vorbitorii, în marginea a două cărți apărute recent de Editura ROST: «Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste», de Claudiu Târziu, și «Șocul referendumului», de Cristian Curte”, au spus organizatorii evenimentului.

În fapt, este vorba despre două volume care analizează trecutul nostru foarte recent, cu instrumente culturale, și care schițează liniile de forță ale unei atitudini civice. Două cărți în care veți găsi nume cunoscute ale vieții noastre publice, fapte îndrăznețe sau scandaloase, idei vechi dar bune și învățăminte care nu pot fi ignorate.

„Șocul Referendulului” este un volum alcătuit din 14 interviuri cu 14 intelectuali publici care s-au exprimat în favoarea organizării Referendumului pentru căsătorie de acum un an: Teodor Baconschi, Vasile Bănescu, Radu Carp, Pavel Chirilă, Răzvan Codrescu, Mihai Gheorghiu, Sorin Lavric, Mihail Neamţu, preot Constantin Necula, Costion Nicolescu, Adrian Papahagi, preot Radu Preda, Claudiu Târziu şi Marius Vasileanu.

Cei 14 analizează necesitatea acestei iniţiative cetăţeneşti, fără precedent că amploare şi ca forţă de despărţire a apelor în societatea românească, cauzele pentru care Referendumul a eşuat şi consecinţele acestui efect, pe termen scurt şi mediu.

Despre volumul „Șocul Referendulului”, preotul profesor Mircea Bejenar a precizat că un rol important în eșecul referendumului pentru familie a jucat mass – media românească. Totuși, acesta a apreciat că județul Suceava, printr-o mobilizare exemplară a tuturor celor care au avut pe inimă acest scop a reușit să depășească pragul de 30%. O soluție identificată de acesta pentru viitor ar fi o mai mare implicare a fețelor bisericești în mărturisirea Evangheliei.

În concluzie, preotul bucovinean a spus că familia este și va rămâne întemeiată, așa cum spune și Sfânta Scriptură, dintr-un bărbat și o femeie.

Claudiu Târziu, autorul volumului „Rostul Generației Noastre” a explicat de ce este în căutarea unei generații care să se întemeieze pe valori naționale și creștine.

„Suntem astăzi aici, câți trebuie să fim. Suntem o turmă mică și trebuie să fim conștienți de acest lucru. Dacă vrem să ne salvăm ca nație trebuie să știm că suntem parte într-un război cultural în care suntem victime și suntem târâți fără voia noastră”, a spus Claudiu Târziu.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Claudiu Târziu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.