Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava este deschisă de vineri, 27 martie, după un efort conjugat al specialiştilor din echipa condusă de profesorul Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD şi membru al echipei care gestionează situaţia provocată de COVID-19 în regiunea Moldovei.
Aceasta a precizat că efortul pentru redeschiderea serviciului de urgenţe a fost posibil, pe plan local, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă Suceava.
De asemenea, structura echipei de la Unitatea de Primiri Urgenţe a fost construită cu resurse din mai multe arii de specialitate, iar suportul venit din Iaşi a fost determinant:
„Echipa pe care am conturat-o acolo este contruită pe nucleul de la UPU Smurd Iaşi, de aici sunt 8 medici şi 8 asistenţi prin rotaţie, asigură gardă, la Suceava.
A trebuit să găsim şi resurse locale, resurse care să nu fie din spitalul Suceava, nici din UPU Suceava şi am găsit, am avut ca principal colaborator Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care a asigurat şi partea de decontaminare finală a spaţiului şi a tuturor echipamentelor medicale, astfel încât, toţi cei care lucrează acolo şi calcă pragul în calitate de pacient să aibă siguranţa că nu este niciun risc biologic, niciun risc epidemiologic în spaţiul respectiv.
Cu ajutorul acestei importante instituţii de forţă din judeţul Suceava am adunat colegi din mai multe structuri, este vorba despre Spitalul Fălticeni care a trimis şi va trimite permanent câte un asistent pe tură, câte un infiermir şi de astăzi, parţial şi un asistent de radiologie, pentru că multe urgenţe au nevoie de investigaţii imagistice. A fost participarea altor zone puţin obişnuite cu urgenţele din judeţul Suceava, mă refer aici la asitenţii din cabinetele şcolare, şi, avem şi aici suportul DSP Suceava cu câte doi asistenţi din cabinetele şcolare.
Vreau să vă spun că aseară cu toată echipa cu care am fost acolo de la Suceava şi Iaşi, era o echipă zâmbitoare, o echipă fericită că începe o activitate în condiţii atât de grele. Sperăm să o putem duce până la data de 6 aprilie, când, cei din urgenţa Suceava, cei care sunt acolo în mod obişnuit, vor ieşi din autoizolare, unii sunt pozitivi şi sunt sub tratament, ei vor rămâne mai multă vreme să se recupereze dar principalul nucleu îl aşteptăm să preia această activitate pentru că este un efort şi pentru ei şi pentru Iaşi pentru că asigură transportul acestor pacienţi şi bineînţeles că ne-am asigurat că există echipament de protecţie, este foarte important.
El există deocamdată la Iaşi şi de la ISU Suceava, am cerut şi sprijinul naţional şi, într-adevăr DSU a trimis către Suceava un număr mai mare de echipamente pentru că, sunt judeţe care din fericire nu au probleme şi, uitaţi, sunt judeţe care au nevoie de mai mult sprijin şi e la început şi va continua”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD pe Moldova.
Lasa un raspuns