Ordonanţa militară numărul 8 a fost anunțată joi seara, iar aceasta prevede, printre altele, suspendarea exporturilor de cereale.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată Creștinătatea. Este însă și perioada în care toată lumea își face planuri. Sunt conștient că mă adresez unui popor creștin și moral. Un popor cu frica lui Dumnezeu și puternic moral și fizic. Stând în casă și respectând restricțiile vom intra mai repede în normalitatea pe care ne-o dorim cu toții. Știu că vă doriți să mergeți la Biserică în noaptea de Înviere, dar e mai bine să stăm acasă ca să evităm explozia cazurilor. Am suplimentat numărul patrulelor pentru noaptea de Înviere. Am decis să prelungim măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale. În perspectiva Sfintelor Sărbători Pascale am decis ca piețele agroalimentare să rămână deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Pentru securitatea alimentară am decis să interzicem exportul pentru următoare produse agroalimentare (cereale, produse de panificație și ulei): grâu, orez, orz, soia, porumb, produse de patiserie, biscuiți și ulei. Procedurile de export pentru aceste produse aflate deja în derulare se supendă pe perioada stării de urgență. Am avut o problemă la Galați, în legătură cu un cămin de bătrâni. Ca urmare a cazurilor de infecție cu coronavirus din căminele de bătrâni am decis, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private.

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Activitățile structurilor Ministerului Afacerilor Interne au continuat în toată această perioadă având ca scop principal protejarea populației și prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus prin impunerea restricțiilor de mișcare și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Am dispus structurilor subordonate să asigure mobilitate echipajelor din teren, astfel încât să avem o prezență activă pe întreg teritoriul României. Referitor la perioada Sărbătorilor Pascale, spre care ne îndreptăm, țin să repet faptul că menținem operațională linia a doua de control la frontieră. Astfel, toți cetățenii care vin în România sunt verificați în această linie de triaj și vor fi introduși în carantină sau în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Pentru cei aflați în afara țării, reiterăm, pentru a înțelege un lucru esențial. Dacă veniți în România, pentru a petrece Paștele, îl veți petrece în carantină sau în autoizolare și nu cu familiile dumneavoastră. Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să întocmim dosare penale. Misiunea noastră este să veghem la respectarea regulilor care au menirea de a stopa răspândirea acestui nou virus.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Vreau să urez colegilor din linia de front, colegilor din sistemul sanitar, colegilor care lucrează cu pacienți, La Mulți Ani de Ziua Mondială a Sănătății, care a avut loc în 7 aprilie. Cu siguranță ziua de 7 aprilie 2020 va rămâne în istorie, pentru că este o zi în care pe întregul mapamond sistemele sanitare au intrat într-o luptă pentru combaterea covid 19. Trebuie să rețineți că sunt cazuri medicale care pot fi amânate o lună, să zicem. Pe de o parte pentru a păstra locuri libere în spitale, să putem să absorbim pacienții suspectați sau confirmați cu covid 19, pe de altă parte ca să protejăm pacienții care intră în spitale și pot fi expuși acestei boli. În plus, trebuie să protejăm spitalele de pacienții asimptomatici. Nimeni nu oprește medicii în a trata pacienții, dar necesită o responsabilitate din partea lor de a nu încărca spitalele și sistemul sanitar cu cazurile care pot fi amânate și a nu pune în risc viața pacienților prin a-i trata în această perioadă și a îi chema în această perioadă, dacă situația poate fi amânată.

 

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.