Cunoscutul interpret de muzică populară Anton Achiței a murit joi, 17 aprilie,  la 74 de ani.

Născut în Mănăstireni-Poenari, judeţul Botoşani, Anton Achiței s-a stabilit în Bacău în 1981, unde a activat în Ansamblul Plaiurile Bistriţei. În afara carierei de cântăreț, Achiței a scos două cărţi de poezie, „Zbor în anotimpuri” (Editura Plumb, Bacău, 2000) şi „Iscălitura mamei” (Editura Fundaţiei Culturale Cancicov, Bacău, 2012).

“A suit la ceruri , în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim . Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua ramas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”, a scris cântăreața băcăuană Maria Șalaru pe pagina ei de Facebook.

Și cântărețul George Cojocărescu a așternut pe Internet câteva rânduri în memoria lui Anton Achiței : “Recviem pentru un Corifeu (1947 – 2020)

După o viață dedicată valorilor tradiționale românești și o carieră de peste 40 de ani de cântec, marele OM de cultură, folclorist, compozitor, cântăreț, poet și prozator, ne-a părăsit, urmând să cânte în corul îngerilor, alături de ceilalți mari artiști ai României, alături de care a ținut cu verticalitate steagul culturii Băcăuane. Acum, tocmai acum, când nu-i putem fi alături pe ultimul drum, ne găsim cu greu cuvintele și-i aprindem lumina spre veșnicie, mulțumindu-i pentru LUMINA pe care ne-a arătat-o de atâtea ori în întreaga sa viață! Drum lin către îngeri și Dumnezeu să te primească în împărăția Sa, mare OM!”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.