Având în vedere începerea vacanţei de vară, pe timpul căreia copiii au mai mult timp liber, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava desfăşoară o serie de activităţi specifice, menite să conştientizeze toţi participanţii la trafic şi mai ales părinţii, cu privire la riscurile la care sunt expuşi cei mai mici participanţi la trafic în această perioadă.

În data de 13 iulie, poliţiştii de prevenire, împreună cu agenţi din cadrul formaţiunilor de poliţie rutieră de la Poliţiile Fălticeni şi Gura Humorului, au organizat şi desfăşurat o acţiune de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor pe DN2, DN 17, dar şi pe drumurile adiacente.

Au fost identificaţi în trafic peste 70 de biciclişti care nu purtau veste reflectorizante şi nu aveau bicicletele dotate cu elemente reflectorizante. Un număr de 24 de biciclişti nu împliniseră încă vârsta de 14 ani. Tuturor acestora le-au fost oferite veste, pixuri personalizate şi pliante cu caracter informativ.

Acţiunile au fost desfăşurate în condiţiile în care numai în luna iulie s-au înregistrat, până în prezent, 17 evenimente rutiere cu implicarea conducătorilor de biciclete şi mopede.

Unul din cele mai grave accidente de acest gen s-a produs la 16 iulie, când un bătrân de 75 de ani, din comuna Frătăuții Vechi, în timp ce conducea bicicleta pe raza municipiului Rădăuți, nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism şi a intrat în coliziune cu acesta. În urma impactului, biciclistul a decedat. De asemenea, la 13 iulie, pe str. Aurel Vlaicu din municipiul Suceava, un bărbat de 64 ani din localitate, în timp ce conducea autoturismul, a surprins şi accidentat pe un minor de 10 ani, care s-a angajat în traversarea străzii pe bicicletă, prin loc nepermis şi fără să se asigure.

În aceste condiţii sfătuim pe cei care circulă pe bicicletă să manifeste maximă atenţie şi să respecte regulile rutiere, pentru a nu fi victime ale accidentelor.

Totodată, polițiștii prezintă câteva sfaturi pentru pietoni, o altă categorie expusă riscului victimal. Important este să nu traversați prin alte locuri decât cele permise, în fugă sau fără să vă asigurați. De asemenea, în comunicatul de presă emis de IPJ se precizează să „nu vă deplasați pe partea carosabilă a drumurilor publice, atunci când există amenajări rutiere destinate circulației pietonilor și nu ocupați partea carosabilă în scopul împiedicării circulației.”

Participanții la trafic sunt atenționați să traverseze drumurile publice perpendicular pe axul acestora, numai prin locurile marcate ori/și semnalizate cu indicatoare. În lipsa acestora, traversarea se va face pe la colțul străzii, dupa ce v-ați asigurat că puteți face acest lucru în deplină siguranță, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. După coborârea din mijloacele de transport în comun, așteptați plecarea acestora din stație și apoi traversați, respectând regulile de circulație menționate anterior. Traversarea nu se realizează în fugă, ci în pas vioi. Pe drumurile publice situate în afara localităților, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se va circula numai pe partea stângă a drumului și cât mai aproape de marginea acestuia.

De asemenea, întrucât multe dintre victimele accidentelor sunt copii, polițiștii sugerează părinților să-și educe copiii că strada nu este un loc de joacă. Pe timp de iarnă, pericolele la care se expun sunt mai multe și mai mari.

Considerăm necesar a se ţine cont de aceste minime recomandări cu caracter preventiv, pentru a nu ajunge în situaţia de a deveni autori sau victime ale accidentelor rutiere.

Când se pierde o viaţă într-un accident rutier, apropiaţii spun că aşa a fost destinul. Îndemnul polițiștilor suceveni este „Haideţi să luptăm împreună împotriva acestui destin.”

DSCN2669 DSCN2676

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.