România a urcat pe locul trei în UE la numărul de infectaţi cu SARS-CoV-2 raportaţi zilnic, arată un clasament făcut de Comisia Anti-COVID a Uniunii Europene. Mai mult, ţara noastră pare că se confruntă timpuriu cu al doilea val al pandemiei de coronavirus – o spun medicii care susţin că numărul mare de cazuri confirmate în ultima săptămână conduce către această ipoteză. În ultimele 24 de ore, la bilanţul zilnic s-au adăugat încă 325 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

A fost o săptămână neagră pentru România… şi prea relaxată. Sunt 325 de noi oameni infectaţi numai în ultimele 24 de ore. Iar în ultimele şapte zile numărăm aproape două mii de diagosticaţi cu COVID 19 şi 77 de morţi.

Prin comparaţie cu cele mai afectate ţări din Europa de noul coronavirus, Spania şi Italia au înregistrat, în ultima săptămână 1.633 de cazuri respectiv 1.075 cazuri. În ambele state, cu o populaţie mult mai mare, cifrele sunt mai mici decât la noi.

(Reporter): Există posibilitatea ca noi să trecem ca fiind o zonă roşie pentru alte state, în următoarea perioadă?

(Adriana Pistol, director INSP): Da, acest lucru este destul de… Fiind pe locul trei, pe locul trei – dacă luăm şi Marea Britanie, pe locul 4, orice stat care are un număr mai mic de cazuri decât România poate, la un moment dat, să facă acest lucru.

Raed Arafat, şeful DSU: Nu suntem, niciunul dintre noi, clarvazatori sa spuna exact ce va fi, dar suntem obligati sa luam in considerare situatia cea mai grava posibila si trebuie sa ne pregatim pentru asta. Dupa relaxare ne asteptam la crestere. Important este cat de controlabila este aceasta crestere.

Cel mai negru scenariu ar putea fi sufocarea sistemului sanitar.

Datele arată că Bucureştiul a trecut de trei mii de cazuri. Şi numai sâmbătă, Capitala a raportat aproape o treime din totalul de infectaţi. Suceava rămâne pe primul loc, cu aproape 4 mii de cazuri. Iar pe locul trei este Braşovul, cu 1.395.

(Adriana Pistol, director INSP): Există foarte multă mobilitate. Sunt persoane care şi-au reluat activitatea profesională şi se mişcă dintr-un judeţ în celălalt. Se mişcă dinspre Bucureşti, Braşov, şi în celelalte judeţe limitrofe. Avem şi Ilfovul unde avem un număr mai mare de cazuri. Este un picuţ mai dificil pe judeţul Argeş care are şi el un număr mai mare de cazuri. Vorbim în anumite judeţe de nişte focare, de nişte focare mari, este adevărat.

(Reporter): Ar putea exista măsuri speciale pentru aceste zone?

(Adriana Pistol, director INSP): Nu este exclus.

În acest context, teama generală este al doilea val al pandemiei.

Virgil Musta, medic: Sunt zone din tara unde apare al doilea val de Covid. Daca in primul val numărul de cazuri au fost limitate, acum este mult mai mare decat in primul val si incepe sa se depaseasca sistemul de sanatate ca la Braşov, de exemplu. Şi Bucurestiul are o problemă in acest sens. Daca sistemul de sanatate este depasit, exista riscul ca primii veniti, primii serviti, dupa care ceilalti vor avea o problemă majora in a fi tratati si de a beneficia de sisteme de sanatate competente.

Aşa s-a întâmplat în ţări ca Italia şi Franţa, unde îmbolnăvirile au sufocat spitalele. Chiar şi acum, în ţară, sunt spitale care nu mai au locuri pentru pacienţi. Încă o dată, medicii şi autorităţile avertizează că cel mai important este să respectăm măsurile de protecţie.

Raed Arafat, şeful DSU: Există riscul daca nu le respectam ca impactul sa fie unul mai serios si aici vorbim asupra sistemului sanitar, dar si asupra persoanelor vulnerabile – anumite categorii de persoane pot suferi mai mult din cauza acestei boli si pot chiar deceda.

Mai ales acum, când multe ţări au relaxat măsurile de restricţie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite pericolul nu a trecut şi că, un al doilea val, ar putea afecta, serios, milioane de oameni!

Ranieri Guerra, director General Adjunct OMS: Prin comparaţie, din păcate, dacă ne uităm în trecut, la perioada gripei spaniole, vă reamintesc că gripa spaniolă a avut exact aceeaşi evoluţie cum are Covid. A scăzut în intensitate în timpul verii pentru a reveni, cu multă ferocitate, în septembrie şi octombrie. Şi a ucis 50 de milioane de persoane în cel de-al doilea val.

Iar pentru crearea vaccinului, OMS susţine că mai are nevoie de peste 11 miliarde de dolari în următoarele şase luni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.