Nici orașul inclus pe lista internațională a orașelor artistice ale viitorului, Cluj Napoca, nici oportunitățile pe care acesta le oferă, nu l-au convins pe un tânăr din comuna suceveană Poiana Stampei că locul său este, pentru totdeauna, acolo, iar rădăcinile puternice, ca ale unui stejar secular, l-au întors acasă.
După 21 de ani de Cluj Napoca, specializat fiind în domeniul agronomiei, Iulian Gemănar, s-a întors în satul său chemat de dorul de casă și de oamenii care îi erau atât de dragi. S-a gândit că un proiect bine scris poate face diferența între eșec și succes, așa că și-a pus munca și ambiția la încercare, reușind să obțină fonduri europene, în valoare de peste 1,3 milioane de euro+TVA.
„Vorbim de un proiect ce prevede o fermă cu 30 de vaci cu lapte și 20 tineret, început încă din anul 2018, ce se va realiza pe fonduri europene, prin AFIR, măsura 4.1, contractul de finațare fiind deja semnat, contribuția noastră fiind de 10%, 90% din bani fiind asigurați de Uniunea Europeană. De asemenea, în cadrul proiectului vom avea și un punct de procesare a laptelui, cu o capacitate de 1000 l pe zi de stocare, plus 2000 l în fabrică, din care va rezulta cașcaval, telemea și brânză de burduf”, a declarat pentru SuceavaLive, Iulian Gemănar.
Foarte important este că acest proiect îi cuprinde și pe ceilalți fermieri sau localnici într-un fel, pentru că Iulian Gemănar are dreptul să achiziționeze și de la ei lapte.
„Acționăm după un plan de afaceri bine gândit de specialiști în acest domeniu, iar prețul pe care noi îl vom oferi oamenilor va fi unul real”, a mai spus antreprenorul.
Acest proiect, care se află în implementare, ar trebui să fie finalizat în primăvara anului 2022.
Sprijin din Partea Primăriei Comunei Poiana Stampei: drum, uitilități, dar și un punct de colectare a laptelui
Primăria comunei Poiana Stampei, prin primarul Viluț Mezdrea, a susținut acest proiect încă de la început.
Tânăr și cu viziune, inginerul de la cârma comunei a înțeles că tinerii trebuie susținuți, iar în felul acesta comuna va fi într-o frumoasă și incontestabilă ascensiune.
„Pentru implementarea acestui proiect, Primăria s-a implicat prin asigurarea utilităților și mă refer aici la înființarea si extinderea rețelei de energie electrică în zona Muncel, locul de implementare a proiectului, precum si la amenajarea drumului de acces spre acest obiectiv. De asemenea, Primăria are în vedere achiziționarea de la LACTALIS a punctului de colectare a laptelui aflat pe teritoriul comunei Poiana Stampei, sau în cazul unor negocieri eșuate, vom opta pentru construirea unui punct de colectare nou, cu tanc de răcire și cu toate condițiile impuse. Pe lângă acest punct de colectare, avem în vedere și achiziționarea unei mașini pentru transportul laptelui de la punctul de colectare, până la punctul de prelucrare. Laptele va fi colectat de la fermierii locali, iar produsul va purta sigla unui nou brand local «La Izvorul Dornei» sau «Valea Dornei»”, a declarat, pentru SuceavaLive, primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea.
În același timp, primarul stațiunii turistice Poiana Stampei a mai spus că în acest moment este foarte important să se găsească soluții concrete pentru a depăși criza provocată de închiderea unităților de producție Floreni și Vatra Dornei din cadrul societății „Dorna Lactate”.
„Este inutil, în opinia mea, să facem o dramă din închiderea celor două fabrici, să ne plângem, când soluțiile sunt în mâinile noastre, iar acest tânăr care a reușit în acest domeniu, dovedește clar asta. Cred cu tărie că acesta este de fapt un bun moment pentru producătorii și fermierii din Țara Dornelor pentru a se ridica și a construi ceva ce să fie al nostru, fără frica zilei de mâine care ar putea să ne ia brandul. Vom continua să susținem cetățenii care au curajul de a-și asuma contribuția la schimbările de care avem nevoie și am convingerea că puterea exemplului încă poate schimba situații și mentalități”, a mai transmis edilul de la Poiana Stampei.
Povestea antreprenorului de la Poiana Stampei și a Primăriei care a venit ca un real sprijin pentru acest tânăr este una despre voinţă, determinare, vise împlinite şi despre refuzul de a se lăsa învinși de piedici.
Pentru Iulian Gemănar a fost suficient un start bun, ca să pună bazele unei afaceri ce îi va aduce nu doar un trai mai bun pentru sine, ci și recunoașterea meritelor sale într-un domeniu în care merită să investești.
Mărturie că poți avea succes doar dacă pui cărămizi într-o construcție care îți place îi este lui Iulian Gemănar și soția, Tina Gemănar, care este beneficiara unui proiect Start-Up, din care a rezultat o dulce și frumoasă patiserie: LULU ARTISAN PATISSERIE.
CEI DE LA POIANA STAMPEI SANT GOSPODARI
DIN CATE STIU SANT PRINTRE PRIMII CARE AU INCHIS PORTILE PTR FURTUL PADURILOR…
BRAVO LOR !
INITIATIVA FOARTE BUNA…
SUCCES !