Setul nou de restricții aduce de pe 1 august reguli noi și pentru administratorii de terase din toată țara.
Restaurantele și barurile în aer liber se vor închide la ora 23, pentru că noaptea, când clienții încep de cele mai multe ori distracția, riscul de infectare este cel mai mare, spune premirul Ludovic Orban. În plus, terasele nu vor mai putea fi transformate în cluburi nici pe timpul zilei, fiindcă de acum clienții nu mai au voie să danseze sau să socializele în zona barului.
La două luni de la reschiderea teraselor, autoritățile dau înapoi. De la 1 august, terasele nu vor mai putea primi între orele 23 și 6 dimineața.
Ludovic Orban: „După ora 23,00, anumite activităţi, unde, de regulă, după ora 23.00 există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise.”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Măsura se va aplica în toată țara.”
Oficialii spun că cele mai mari probleme au fost pe litoral sau în orașele mari, unde terasele s-au transformat în cluburi, iar clienții s-au îmbulzit.
La acest capitol mai există o regulă nouă. Administratorii nu vor mai avea voie să primească în perimetrul terasei mai mulți clienți decât numărul de scaune. Orice interacțiune este interzisă, inclusiv dansul. Clienții nu vor mai avea voie să socializeze nici în zona barului.
În Centrul Vechi din Capitală, de exemplu, managerii spun că afacerile vor avea de suferit dacă vor fi obligați să oprească activitatea la ora 23, când distracția era în toi.
Manager terasă: „Pe timpul zilei nu sunt așa mulți clienți, pentru că e cald. Majoritatea încasărilor provin din intervalul 19-2 noaptea.”
Manager club: „Iar se va înjumătăți numărul de angajați. Din jumătate acum iar mai tăiem o jumătate.”
Și angajații se tem că își vor pierde slujba.
Angajat: „Cu mine? Demisia, acasă. Fără loc de muncă.”
Angajat: „Pe mine m-a lăsat fără pâine și nici nu cred că va rezolva problema.”
Și clienții sunt nemulțumiți și spun că oricum vor găsi modalități să se întâlnească și noaptea, în alte locuri.
Tânăr: „Pentru mine nu prea e bună treaba, pentru că eu sunt pasăre de noapte.”
Bărbat: „Lumea nu o să mai iasă la terase, dar tot o să se ducă în altă părți la îngrămădeală.”
Deși presat de reprezentanii HoReCa să redeschidă și restaurantele, prim-ministrul Ludovic Orban spune că e drum lung până acolo. Acestea vor rămâne închise până la o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri.
Arafat: Proprietarii spaţiilor deschise unde va fi obligatorie purtarea măştii afişează la loc vizibil această informaţie
Administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise unde purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie vor trebui să afişeze într-un loc vizibil această informaţie, a precizat miercuri, după şedinţa de guvern, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
“A fost adoptată modificarea Anexelor 2 şi 3 a Hotărârii Guvernului 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: prima măsură privind purtarea măştii în spaţiile publice – purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţiile de autobuz, peroane şi altele asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Raed Arafat.
El a adăugat că spaţiile şi intervalele orare se stabilesc “la propunerea direcţiei de sănătate publică”, luând în considerare “probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii”.
“Totodată, administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise stabilite (…) afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective, adică acest lucru trebuie să fie vizibil. Dacă ia decizia Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, să impună măsura portului măştii în spaţii deschise, în anumite intervale orare, în spaţiile respective, la intrarea în ele sau în zona respectivă trebuie să fie afişat acest lucru, ca să fie cunoscut de populaţie”, a explicat Arafat.
El a prezentat şi prevederile care se vor aplica în privinţa programului de funcţionare a teraselor şi jocurilor de noroc.
“A doua propunere acceptată este următoarea: operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile prevăzute la punctul 4 se stabilesc pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/ sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat Arafat.
Totodată, a adăugat şeful DSU, operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 “au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi”.
“Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc”, a precizat el.
Arafat a explicat că diferenţa între cele două măsuri este că în ceea ce priveşte portul măştii în spaţii deschise, “decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică”.
″În privinţa intervalelor orare – se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente cum am dat exemplele înainte; (decizia) se ia la propunerea fie a Grupului tehnico-ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional, fie a comitetului judeţean dintr-un anumit judeţ sau al municipiului Bucureşti, se aprobă, ca decizie, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi devine obligatorie”, a spus Arafat.
Şeful DSU a menţionat că urmează o altă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cel mai probabil joi, în care vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial-administrative unde “se va aplica restricţie de orar de lucru sau de activitate a unor amplasamente”.
Sursa: Știrileprotv.ro
Lasa un raspuns