Directorul casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, anunță că, urmare a publicării Legii nr.111/2020 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.605/09.072020 a fost modificat art.4 alin.2 din Decretul Lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, în sensul că indemnizația lunară se majorează de la 200 la 350 de lei.

„Conform modificărilor aduse prin Legea nr.117/2020, persoanele care s-au aflat în situaţiile prevăzute la art.1 alin.1 , (au fost internate în spitale de psihiatrie, au avut domiciliul obligatoriu),au dreptul la o îndemnizaţie lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.
Drepturile majorate, se acordă de la data de 12.07.2020”, a precizat Constantin Boliacu.

Totodată, Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, atrage atenţia că urmare a publicării Legii nr.130/2020 în Monitorul Oficial al României ,Partea I nr.623/15.07.2020, s-a extins categoria beneficiarilor Decretului Lege nr.118/1990, republicat, astfel:
-copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori al celui decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei;
-copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o îndemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu îndemnizaţia de care a beneficiat părintele său;
-copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o îndemnizaţie lunară în cuantum de 50% din îndemnizaţia de care a beneficiat părintele său;
-copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin. (6), cât şi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de îndemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

La stabilirea îndemnizaţiei prevăzute la alin. (6) sau (7), în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară potrivit prevederilor art. 4, se ia în calcul îndemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.