Parteneriatul dintre Departamentul Mayenne, regiunea Schwaben, judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi a cunoscut prima sa concretizare cu ocazia Turneului Internaţional de Fotbal „Patru Regiuni pentru Europa” din luna iunie 2002, materializând Convenţia de parteneriat multilateral al celor 4 regiuni, semnată în luna iunie 2000.
Aceste turnee ale tinerelor speranţe ale fotbalului cu vârsta de 16 ani au loc în fiecare an, în fiecare din cele 4 ţări şi fac posibile întâlniri culturale unice pentru împărtăşirea unei activităţi comune.
Începând cu anul 2010, pe lângă evenimentul sportiv al băieţilor, a fost organizată şi o acţiune destinată fetelor, cu vârsta între 13-17 ani, care au un anumit talent (în anul 2011, când turneul s-a desfăşurat la Suceava, tinerele proveneau din rândul iubitoarelor de meşteşuguri populare, în anul 2012 partenerii francezi s-au axat pe tinere talentate în domeniul muzicii, iar anul acesta au participat tinere cu experienţă în domeniul dansurilor populare).
La eveniment au participat câte 3 delegaţii (oficială, sportivă, şi culturală) din fiecare regiune parteneră, respectiv din Suceava, Schwaben, Cernăuţi şi din Mayenne. Delegaţia judeţului Suceava a fost condusă de domnul Rădulescu Alexandru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, delegaţia franceză a fost condusă de doamna Nicole Bouillon, consilier departamental, iar delegaţia germană a fost condusă de domnul Maurice Schwartz, responsabil cu cooperarea internaţională.
În acest an, Regiunea Cernăuţi (Ucraina) a găzduit cea de-a doisprezecea ediţie a întâlnirii sportive, în perioada 19-24 august, la Complexul sportiv de agrement “Olympia” din Cernăuţi.
Delegaţia oficială a judeţului Suceava a fost compusă din domnii Rădulescu Alexandru şi Niţă Ilie, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava, domnii consilieri judeţeni Iacob Gheorghe, Pentiuc Radu Dumitru şi Artene Mihai şi domnul Teodor – Sebastian Sârghe consilier la Cabinetul Preşedintelui, reprezentând toate partidele politice de la nivelul Consiliului Judeţean.
Programul a cuprins întâlniri cu domnul guvernator Mykhaylo Papiev (Administraţia Regională de Stat Cernăuţi), cu domnul Mychaylo Gayniceru (preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi), cu conducătorii administraţiilor raionale Novoseliţa, Hliboca şi Kiţman, vizitarea unor obiective turistice (Cetatea Hotinului, Clubul sportiv ecvestru Troia, staţiunea „Sun Valley”), unor obiective economice (ferma pomicolă Makosad) precum şi schimburi culturale între delegaţii.
În cadrul reuniunii de lucru din data de 21 august 2013 s-a discutat despre continuarea proiectelor de cooperare existente între cele 4 regiuni precum şi de iniţierea unor schimburi de experienţă în diverse domenii.
Delegaţia sportivă a fost compusă din 16 jucători, cu vârsta între 15-16 ani de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, clubul Sporting Suceava şi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, însoţiţi de 3 antrenori (Aurel Constantin, Marius Lup şi Iulian Darabă).
Clasamentul turneului de fotbal a adus pe podium reprezentativele Ucrainei (regiunea Cernăuţi), ale Franţei (departamentul Mayenne), ale României, reprezentată de judeţul Suceava (locul al III-lea) şi ale Germaniei, echipa din Schwaben ocupând locul al IV-lea. Sportivii suceveni s-au remarcat atât prin jocul din teren, cât şi prin spiritul de fair-play de care au dat dovadă pe tot parcursul competiţiei.
Programul meciurilor:
Miercuri, 21 august
ora 16.45: Suceava – Mayenne (2-1)
ora 18.15: Cernăuţi – Schwaben
Joi, 22 august
ora 10.00: Schwaben – Suceava (1-4)
ora 11.30: Cernăuţi – Mayenne
Vineri, ora 09.00
Mayenne – Schwaben
Cernăuţi – Suceava (1-0)
Delegaţia culturală a cuprins 5 fete cu vârsta între 14 şi 17 ani, cu experienţă în domeniul dansurilor populare, de la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, însoţite de doamna Apetrei Ruxandra, profesor coregraf.
La ceremonia finală care a avut loc la Teatrul de Vară din Cernăuţi s-a sărbătorit şi ziua naţională a Ucrainei, delegaţiile culturale din cele patru ţări au prezentat mai multe dansuri tradiţionale reprezentative, precum şi un dans specific regiunii Cernăuţi, pe care l-au pregătit pentru acest eveniment, la ceremonie participând aproximativ 1500 de spectatori.
Dincolo de performanţa sportivă şi de calitatea meciurilor disputate de tinerii fotbalişti, s-au legat numeroase prietenii şi s-a evidenţiat deschiderea pe care le-o oferă aceste întâlniri, precum şi rolul acestora în construcţia unei Europe a tinerilor.
Lasa un raspuns