Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, suceveanul Gelu Puiu, a anunțat pedepse aspre în domeniul silvic, respectiv amenzi cuprinse între 500 si 30.000 de lei.
Acesta a precizat că an de an se fac eforturi deosebite astfel încât numărul cazurilor de tăieri ilegale de lemn să se diminueze considerabil. Însă, pentru a atinge acest obiectiv principal vizat de toți factorii implicați în sectorul silvic, este nevoie de măsuri care să sancționeze aspru astfel de acțiuni.
„În aceste zile, ne-am așezat la masa discuțiilor experți din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Asociației Administratorilor de Păduri (AAP), Regiei Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în vederea perfectării cadrul legal legat de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind constatarea și sancționarea contravențiilor silvice.
Atragem atenția că, la fel ca și până acum, vom continua să facem verificări în ceea ce privește toate documentele necesare în domeniul silvic. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, întreg traseul masei lemnoase devine mult mai transparent. Vom face verificări pe baza fotografiilor făcute obligatoriu tuturor mijloacelor de transport încărcate cu material lemnos. Acestea trebuie să fie clare astfel încât să avem imagini inclusiv asupra încărcăturii. În caz contrar se vor aplica sancțiuni.
Amintesc faptul că se consideră transport ilegal de material lemnos situațiile în care nu se pot prezenta avizele de însoțire, conform normelor în vigoare, al cărui termen de valabilitate nu a fost menționat sau expirat sau dacă nu este însoțită de avize emise pentru fiecare mijloc de transport în parte, dacă încărcarea sau descărcarea materialelor lemnoase se face într-o altă locație față de cea raportată în SUMAL 2.0, înscrisă în avizul de însoțire”, a explicat secretarul de stat Gelu Puiu.
MMAP sancționează și tăierile ilegale de lemn din afara fondului forestier național, precum și completarea incorectă a informațiilor privind amenajamentele silvice.
„Iată că reușim să aducem clarificări și să actualizăm legea contravențiilor în concordanță cu noile prevederi ale Codului Silvic și implementarea SUMAL 2.0. Pentru contravențiile amintite sunt prevăzute amenzi cuprinse între 500 de lei și 30.000 de lei”, a conchis Puiu.
Lasa un raspuns