În anul şcolar 2013-2014, în judeţul Suceava vor funcţiona 822 de unităţi şcolare, dintre care 220 cu personalitate juridică şi 641 structuri arondate acestora, a precizat şeful Inspectorul Școlar Județean, Gheorghe Lazăr, în Colegiul Prefectural. Dintre aceastea, în 80% s-au realizat până în prezent lucrările de igienizare. Totuși, doar 23% au autorizație sanitară.

Planul de şcolarizare al judeţului Suceava în noul an şcolar cuprinde 913 grupe în învăţământul preşcolar, adică 20.098 preşcolari, 1663 clase în învăţământul primar, adică 34.103 elevi, dintre care 343 pentru clasa pregătitoare, deci 6390 elevi, 1505 clase în învăţământul gimnazial, 32.069 elevi, 291 clase în învăţământul liceal, adică 8148 elevi şi 43 clase în învăţământul profesional, adică un număr de 1204 elevi.

În cadrul Colegiului Prefetural, conducerea ISJ Suceava a spus că cel mai târziu în data de 5 septembrie trebuie să fie finalizată încadrarea personalului didactic, luând în considerare şi posibilitatea acordării şi după data de 1 septembrie, a posturilor rămase neocupate, precum şi a fracţiunilor de catedră, la plata cu ora, titularilor sistemului naţional de învăţământ, cadrelor didactice pensionate, precum şi specialiştilor consacraţi în domeniul de specialitate al curriculei şcolare sau personalului angajat în alte domenii de activitate.

La capitolul investiții, reparaţii capitale, reabilitări, utilităţi şi consolidări, în judeţul Suceava sunt deschise în prezent 110 obiective de investiţii cu o valoare iniţială de 233 de milioane de lei şi o valoare actualizată de 246.420 de mii de lei.

Pentru a putea funcționa, unitățile școlare au trecut la  lucrări de igienizare a sălilor de clasă, la văruit, vopsit, curăţarea pardoselilor, parchetare, lambrisare, repararea de mobilier şi sobe. De asemenea, lucrările de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sunt planificate pentru a fi realizate cu firme specializate, în limitele fondurilor alocate, la începutul lunii septembrie.

În unele situaţii, contribuţiile pentru executarea lucrărilor au fost suportate de autorităţile locale, care au alocat fonduri pentru construcţii, reabilitări, extinderi, grupuri sanitare şi reparaţii, de exemplu la Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Fălticeni, Rîşca, Dorna Candrenilor, Coşna, Cajvana, Adâncata, Siminicea şi Putna.
Inspectorul şcolar general, profesor Gheorghe Lazăr, a remarcat situaţiile de la Vicovu de Sus, pentru Şcoala Gimnazială Nr. 3, unde Primăria a achiziţionat un teren ce va fi pus la dispoziţie pentru construcţia unei baze sportive care cpnstă într-o sală de sport şi un teren de sport, şi de la Dorna Candrenilor, unde Primăria a alocat fondurile necesare pentru construcţia unei noi clădiri de grădiniţă.

La polul opus în județ există și școlii care au datorii foarte mari, printre acestea numărându-se  o unitate şcolară cu 12 săli de clasă în municipiul Rădăuţi, unde valoarea datoriilor este de 3.735 de mii de lei, Şcoala Gimnazială “Artur Gorovei” Buneşti, cu datorii în valoare de 16 mii de lei, Şcoala Gimnazială “Nicolae Labiş” Mălini, 41 mii lei, Grădiniţa cu Program Normal Pătrăuţi, cu datorii de 200 de mi de lei, Grădiniţa cu Program Normal Udeşti, unde valoarea datoriilor ajunge la 150 de mii de eli, Şcoala Gimnazială Calafindeşti, unde valoarea datoriilor este de 600 de mii de lei şi Şcoala Gimnazială Capu Codrului, cu datorii de 175 de mii de lei.

Alte situaţii de neplată a datoriilor către constructori au condus la litigii, finalizate cu sentinţe judecătoreşti de executare, înfiinţarea popririi pe conturile beneficiarilor la Rădăuţi, Capu Cîmpului, Păltinoasa şi Neagra Şarului.

„Cu excepţia celor în curs de autorizare, care au realizat demersuri ce vor fi finalizate în luna septembrie, majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, grupuri sanitare, apă curentă, program într-un singur schimb la grădiniţe, compoziţia apei neconformă chimic şi bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare, în raport cu efectivele de elevi, funcţionarea sălilor de clasă în clădiri cu regim de internat sau locuinţe sociale. De asemenea, se menţin în lista şcolilor neautorizate, cele cu obiective aflate în reabilitare sau cu lucrări de investiţii sistate. Nicio unitate şcolară nu a semnalat probleme în asigurarea combustibilului pentru încălzirea unităţilor şcolare. Problemele transmise de către unele unităţi se referă însă, mai ales, la aspecte de altă natură, cum ar fi inexistenţa posturilor de fochişti sau deficienţe în funcţionarea centralelor”, a spus inspectorul şcolar general, profesor Gheorhe Lazăr.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.