În Franţa, doar trei tipuri de măşti sanitare mai sunt autorizate a fi purtate în spaţiul public: măştile chircurgicale, măştile FFP2 şi cele realizate din material textil dar industriale, de categoria 1, pe motiv că acestea pot fi verificate iar cele realizate acasă nu sunt verificate de autorităţi înainte de a fi purtate.
Măştile textile de categoria 1 filtrează 90 % din particulele din aer, comparativ cu 70 % cele realizate acasă, manual.
Măştile chirurgicale şi cele FFP2 filtrează 95% din particulele din aer.
Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran promite să trimită la 7 milioane de francezi, 45 de milioane de măşti textile industriale, de categoría 1.
Autorităţile sanitare insistă ca francezii să fie atenţi la ce mască poartă după ce au constatat că noile variante de coronavirus se transmit mult mai uşor.
În Europa, Austria şi în anumite landuri din Germania sunt obligatorii măştile FFP2, în magazine şi în transportul public.
Oamenii de ştiinţă nu sunt cu toţii pro masca FFP2. Unii specialişti estimează că fiind o mască foarte bună, unii ar uita de gesturile minime sanitare – păstrarea unei distanţe fizice, spre exemplu.
Apoi, costul măştilor FFP2 este destul de ridicat. În Franţa, masca FFP2 este chiar şi de 10 ori mai scumpă decât cea chirurgicală.
În Austria, pentru ca toată lumea să îşi permită această mască, guvernul a decis să le scutească de TVA. Acum sunt vândute în supermarcheturi la 59 de euro-cenţi bucata, scrie www.rfi.ro
Sursa: radu-tudor.ro
Lasa un raspuns