Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, susține că deși numărul infectărilor cu noua tulpină Covid-19 din Marea Britanie crește treptat pe zi ce trece, nu este necesară impunerea altor măsuri de restricție. Medicul spune că există o singură metodă prin care poate fi identificată infecția cu noua tulpină: secvențierea genomică. Din păcate, adaugă infecționistul, în acest moment sunt foarte puține laboratoare în care se poate realiza acest procedeu.

„Este clar că acest număr al infectărilor cu noua tulpina nouă Covid-19 din Marea Britanie trebuie să ne îngrijoreze. Plecând de aici, ar trebui să cunoaștem realitatea. Nu e un boom, nu este o transmitere comunitară accelerată, dar există clar mai multe cazuri decât cele diagnosticate, acest lucru e mai mult decât clar, și era imposibil să fie altfel.

Din fericire, vaccinul funcționează, din datele pe care le avem pe noua tulpină. Nu e mai agresivă în mod dovedit, într-adevăr se transmite mai ușor, dar eu cred că și înainte virusul se transmitea cu ușurință, așa că nu trebuie să facem nimic altceva decât să fim mai vigilenți cu măsurile de prevenție”, spune Marinescu.

Medicul susține că este „o probabilitate de luat în calcul” ca numărul infectărilor cu noua tulpină Covid-19 să crească, „și atunci vor fi și alte măsuri de prevenire a virusului”.

„Nu ar trebui să se ia alte măsuri decât cele individuale. Vorbim despre acest moment, dar când va crește numărul de infectări și lucrurile o să arate altfel, sperăm să nu se întâmple, dar e o probabilitate de luat în calcul și atunci vor fi și alte măsuri de prevenire a virusului, decât cele generale, dar acest lucru se va stabili în funcție de cifre. Ce avem noi de făcut e să stăm liniștiți și să ne folosim de experiența pe care o avem”, spune Adrian Marinescu.

De asemenea, acesta susține că există o metodă prin care putem afla dacă suntem infectați cu noua tulpină Covid-19, și anume prin secvențiere genomică la un laborator autorizat.

„Testarea RT-PCR nu face diferența. Când există suspiciuni din punct de vedere epidemiologic sau altfel de suspiciuni, atunci trebuie făcută secvențierea genomică, adică o analiză genetică complexă care îmbină biologia moleculară cu niște algoritmi bioinformatici. E o metodă complexă care analizează genele virale. În acest fel putem identifica tulpina prin secvențiere genomică. 

Această analiză se poate realiza în doar câteva laboratoare, inclusiv la Matei Balș. Să sperăm că numărul lor va crește. Într-adevăr, nu e ușor de făcut nicăieri în lume, dar ar trebui să avem mai multe laboratoare tocmai pentru a putea identifica tulpina în diverse regiuni din țară atunci când e nevoie într-un timp mai scurt”, a conchis medicul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.