Larry Flynt, fondatorul revistei Hustler, a murit miercuri în casa sa din Los Angeles, la vârsta de 78 de ani. Cauza exactă a decesului nu a fost dezvăluită, dar Flynt Jr. a spus că unchiul său a avut o stare de sănătate fragilă în ultimii 30 de ani și că moartea sa nu a fost legată de Covid-19. Experţii financiari au estimat, în 2015, că valoarea imperiului său de divertisment pentru adulți este de aproximativ 400 de milioane de dolari.

„Larry a fost un rebel. Avea o personalitate complexă. Pentru asta au și făcut un film despre el”, a transmis nepotul său, potrivit CNN.

Flynt a fondat revista Hustler în 1974, o revistă pentru adulți devenită celebră în urma unor fotografii controversate prin care se promova inclusiv violența. Milionarul, care a renunţat la şcoală în clasa a noua, a construit un imperiu de 400 de milioane de dolari în jurul acestei reviste, deschizând inclusiv mai multe cluburi de striptease, cazinouri și magazine pentru adulți.

Flynt, portretizat drept un erou american

Cea mai importantă victorie a lui Flynt în faţa unui tribunal a fost împotriva pastorului Jerry Falwell, fondator al Moral Majority, care l-a dat în judecată în 1983 pentru defăimare şi traume emoţionale şi a cerut 45 de milioane de dolari, după ce Hustler a publicat o parodie ce îl avea în centru. Juraţii au respins acuzaţia de defăimare, spunând că parodia era evidentă, dar au decis că Falwell trebuie să primească 200.000 de dolari pentru traume emoţionale. În 1988, Curtea Supremă a decis unanim respingerea acestei hotărâri, spunând că parodia a fost o satiră politică protejată constituţional.

Flynt a văzut asta drept cea mai importantă victorie a Primului Amendament de când interdicţia asupra cărţii „Ulyse” a lui James Joyce a fost anulată în anii 1930.

„Am încasat inclusiv un glonț pentru Primul Amendament”, a declarat Flynt, pentru CNN, în 2003.

În 1996, cineastul Milos Forman a lansat „The People vs. Larry Flynt”, cu Woody Harrelson în rol principal, în care l-a portretizat pe editor drept un erou american. Harrelson a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretare.

Controverse privind conținutul revistei Hustler

Celebra feministă Gloria Steinem a scris într-un editorial NYTimes: „Un pornograf nu este un erou. Hustler este, în cel mai rău caz, descrisă ca lipsită de gust şi poate chiar onestă pentru că arată nuditate completă. Ce rămâne pe dinafară sunt imaginile din revistă cu femeile bătute, femeile ca subiect al degradării, de la bestialitate la sclavie sexuală”, potrivit News.ro.

La jumătatea anilor 1970, revista avea un tiraj lunar de 3 milioane de exemplare. Forbes a estimat că maximul atins a fost în 1976, cu 2 milioane de exemplare. În anii 1980 şi 1990, tirajul a scăzut mult, odată cu difuzarea de imagini pentru adulți pe diverse canale de comunicare. În 1997, The Times scria că tirajul Hustler este sub 1 milion de exemplare şi că jumătate dintre acestea erau nevândute. În 2015, Flynt a spus că tirajul este de 500.000.

 

Sursa: Observatornews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.