Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a efectuat ieri, 4 martie, o vizită de lucru în municipiul Suceava, mai precis la instituțiile din subordinea ministerului pe care îl conduce, între care și la Casa Județeană de Pensii Suceava. La finalul zilei, aceasta s-a declarat mulțumită de rimul de evaluare a dosarelor de pensie de la nivelul Casei Județene de Pensii Suceava, subliniind că funcționează bine.

„Progresele se simt de la o zi la alta, chiar de la un minut la altul. Când am intrat în Casa Județeană de Pensii Suceava, numărul dosarelor evaluate era de 3.338, iar când am plecat erau deja 3.600 de dosare evaluate”, a declarat minitrul Muncii, Raluca Turcan.

Aceasta a adăugat că, la nivel național, a început în perspectiva funcționării acestei instituții un demers care nu s-a mai întâmplat decât o singură dată și a fost făcut la aproximativ o cincime din amploarea demersului pe care îl va face, și anume evaluarea și recalcularea tuturor dosarelor de pensii din România.

„Pensionarii sunt sătui de declarații politice despre cum pot fi recalculate pensiile. Însă puțini cunosc suituația reală dintr-o Casă Județeană de Pensii.  La Casa Județeană de Pensii Suceava avem aproximativ 142.000 de dosare în sistemul de stat. Dintre acestea avem 10.000 de dosare de agricultor. Sunt dosare cu file galbene, care au mai multe tipuri de activități, care se află legate într-un dosar cu șină și pe care este imposibil să îl recalculezi dacă nu îl introduci într-un format electronic. Oricine a vorbit despre majorarea pensiilor în ultimii ani, a mințit cel puțin în legătură cu 10.000 de agricultori care nu ar putea avea pensiile recalculate pentru că informațiile sunt într-un dosar cu șină. De asemenea, tot la Casa Județeană de Pensii Suceava avem aproximativ 2.250 de dosare ale beneficiarilor veterani, care înseamnă, de asemenea, dosare într-un format care cu greu cineva în România europeană a secolului XXI și-l poate imagina. De aceea demersul nostru este unul cât se poate de responsabil și practic începem ceea ce trebuia făcut în urmă cu doi ani, când a apărut cadrul legal pentru a evalua și recalcula pensiile în România. Introducem toate datele într-un format electronic, începem cu un soft pe care îl avem în momentul de față la nivelul Casei Naționale de Pensii. Lucrăm cu echipele subdimensionate la nivel național. Am încheiat un protocol cu Inspecția Muncii care ne ajută să suplimentăm la nivel național aproximativ 70.000 de persoane. În paralel, am făcut un proiect pentru accesarea fondurilor europene din Planul Național de Redresre și Reziliență ca să cumpărăm echipamente, softuri informatice, să suplimentăm personalul care intră în procesul de evalurea și recalculare și inclusiv să stimulăm angajații din casele județene de pensii care încep, o dată cu acest proces, o dublă activitate, respectiv intrarea în plată a dosarelor pentru cei care se pensionează și evaluarea recalculării. Estimăm ca tot acest proces să se încheie în maxim un an și jumătate, iar după un an și jumătate, odată finalizată formula legislativă de recalculare a pensiilor, toți pensionarii din România, aproximativ 5 milioane de oameni, să poată să fie cu adevărat beneficiari ai unui sistem de pensii echitabil bazat pe contributivitate”, a explicat ministrul Raluca Turcan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.