Săptămâna trecută a avut loc un protest spontan al minerilor de la CNU- Sucursala Suceava, care au întrerupt munca și au continuat protestul în perimetrele miniere Crucea și Botușanu, cu blocare în subteran.

Motivul invocat de mineri este reprezentat de întârzierile plăților salariale (lichidarea pentru luna ianuarie și salarul integral pentru luna februarie), cât și de neplata valorii pentru hrana rece timp de aproximativ un an.

CNU București împreună cu Ministerul Energiei de care aparține au început toate demersurile și negocierile cu SNN, singurul beneficiar al CNU, încă din luna Februarie. Pentru deblocarea financiară a fost stabilit împreună cu sindicatele ca termen data de 15 Martie, dar , din motive obiective legale întârzierea plății salariilor restante a durat până Vineri, 19 martie 2021, când s-au virat toate salariile, precum și avansul pentru luna Martie, tuturor angajaților CNU București, inclusiv celor de la sucursala Suceava.

Minerii continuă greva spontană care nu pare a fi susținută nici de sindicatul CNU, care nu a aprobat greva și  care a anulat avertismentul de grevă după plata salariilor.

În ciuda acestui fapt, conflictul de muncă cu angajații CNU Sucursala Suceava pare că nu a luat sfârșit, chiar dacă au fost informați de plata integrală a salariilor și a restanțelor salariale, precum și de  faptul că la nivelul Ministerului Energiei condus de Virgil Popescu și  la CNU București s-au făcut toate demersurile ca și restanța pentru hrană rece să fie acordată în zilele următoare.

Aceste evenimente au loc în contextul în care Guvernul României, prin Ministerul Energiei, pregătește o Hotărâre de Guvern care să aprobe un plan de închidere pentru Sucursala Suceava cu exploatarea rezervelor și ecologizare, care totodată va asigura continuarea activității miniere la minele Crucea și Botușanu  timp de încă 6-7 ani. Această strategie pare a fi creată pe baza principilor economice, sociale și de mediu, conform normelor din domeniul nuclear, cu avizele necesare și cu acordul sindicatului de la CNU și presupune păstrarea locurilor de muncă pentru personalul actual.

Aparent, există însă interese, care nu țin de CNU și de strategia însușită de Ministerul Energiei și care au ca scop intrarea CNU în insolvență, așa încât activitatea de închidere și ecologizare să poată fi preluată prin licitație de o firmă privată autorizată.

Aceste interese sunt susținute și de foști angajați în conducerea companiei, persoane care nu sunt străine de aceste proteste prelungite,  aparent spontane, la CNU. Aceștia par a fi cei  care profită de existența unor politicieni care,  în  căutare de capital politic instigă și lansează scenarii economice fanteziste

A se vedea acțiunea parlamentarilor AUR, susținuți de unii primari din zonă, care au pătruns ilegal vineri, 19 martie, noaptea, în perimetrul minier aflat sub incidența controlului nuclear și speră că o prelungire a perioadei de oprire a activității la CNU Sucursala Suceava poate duce la sporirea șanselor ca programul de închidere și ecologizare să fie preluat de o firmă privată.

Este de urmărit reacția Ministerului Energiei și a conducerii CNU în demersul lor de a gestiona și rezolva aspectele sociale și de mediu de la CNU Sucursala Suceava, prin care se dorește o continuare a activității miniere, cu finanțare bugetară asigurată pe baza unui proiect tehnic de ecologizare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.