Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit despre anunțul premierului privind constituirea unui comitet interministerial „care să asigure revenirea la normalitate de la 1 iunie”. Doctorul a explicat că declarația „face referire la faptul că până în iunie, în mod sigur, vom avea o proporție importantă a populației vulnerabile vaccinată”, ceea ce „va scădea foarte mult incidența formelor severe și presiunea pe sistemul de sănătate publică”.
Cât despre atingerea unui prag de imunizare colectivă de peste 70%, Radu Țincu spune că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în octombrie-noiembrie, dar până acolo „sunt foarte multe variabile”.
Medicul Radu Țincu, despre efectele campaniei de vaccinare și atingerea unui prag de imunizare colectivă de peste 70%
Întrebat de Irina Petraru, miercuri, pe B1 TV, la ce să ne așteptăm, având în vedere anunțul premierului privind revenirea la normalitate, Radu Țincu a declarat: „Ca să explicăm declarația primului-ministru, ea face referire la faptul că până în iunie, în mod sigur, vom avea o proporție importantă a populației vulnerabile vaccinată. Această vaccinare a oamenilor vârstnici cu boli cronice va scădea foarte mult formele severe, incidența formelor severe, și va scădea foarte mult, dacă vreți, presiunea pe sistemul de sănătate publică. Acesta este un aspect extrem de important. Marea Britanie a raportat 0 cazuri de decese asociate Covid pentru că a reușit să vaccineze populația vulnerabilă”.
„Cred că din această perspectivă premierul a fost optimist, însă pentru populația generală, vorbim de oamenii tineri, activi, care se mobilizează, în continuare există un risc de a te îmbolnăvi. Trebuie să respectăm în continuare măsurile sanitare, iar acel prag de imunizare colectivă de peste 70% nu cred că va putea fi atins în luna iunie. Cel mai probabil el va fi atins undeva în octombrie-noiembrie, asta în contextul în care AstraZeneca va rămâne în continuare pe piață, asta în contextul în care oamenii vor avea încredere să se vaccineze cu acest vaccin și nu vor transfera, dacă vreți, o parte din această lipsă de încredere și asupra Johnson & Johnson, care folosește o tehnologie similară”, a mai spus medicul.
El a subliniat că „sunt foarte multe variabile până la momentul imunizării colective”.
„Ceea ce trebuie să facem în continuare este să accelerăm pe cât posibil vaccinarea grupelor vulnerabile, cei care acum se află în secțiile de Terapie Intensivă, în continuare, într-o proporție covârșitoare, sunt pacienți vârstnici cu boli cronice. Ei trebuie să fie securizați”, a adăugat Radu Țincu, care a vorbit în aceeași emisiune și despre testele rapide, și despre pacienții care rămân cu sechele după vindecare.
Lasa un raspuns