De câteva zile asistăm la o escaladare a tensiunilor de la frontiera de Est dintre Rusia și Ucraina, acolo unde Federația Rusă continuă să maseze pe zi ce trece trupe și tehnică militară. Cu toate că intențiile Moscovei rămân neclare, mobilizarea masivă nu face decât să ridice suspiciuni Occidentului cu privire la o reaprindere a conflictului din Donbas și chiar mai mult.
Rusia mobilizează trupe militare pe mai multe fronturi
Încă de la sfârșitul lunii martie, Rusia a început să transporte largi cantități de tehnică militară la frontiera ucraineană. Treptat s-au adăugat și militari. Deși Moscova își desfășoară mobilizarea de trupe şi echipamente fără a se ascunde, decidenții de la Kremlin refuză să vorbească explicit despre această mobilizare. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că deplasarea trupelor este o „afacere internă”, care nu ar trebui să preocupe pe nimeni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să oprească mobilizarea de la granița cu Ucraina. Moscova a avut imediat o reacție, spunând că desfășurarea de trupe vine ca o reacție la un așa-zis plan al NATO de a muta trupe militare în apropierea graniței cu Rusia, în zona Balticii și a Mării Negre.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba spune că Rusia în trei direcții, la Nord-Est de Ucraina, în Sud, în Crimeea și în Est, în zona Dombas. Între timp s-a mai adăugat și un al patrulea front în Vest, în zona Transnistriei, acolo unde au fost surprinse imagini din satelit care arată o coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol.
Potrivit estimărilor care circulă în Ucraina, Rusia are în acest moment mobilizați în jur de 40.000 de soldați în jurul localității Voronej, la Nord-Est de Ucraina, la care se adaugă mari cantități de tehnică militară – tancuri, artilerie cu rază lungă, sisteme de rachete și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Asta după ce inițial numărul soldaților ruși era de doar 4.000. În zona Rostov pe Don, Rusia a început să mute cantități mari de tehnică militară. Zona se aflăa în apropierea Donbas-ului. Mai la Sud, în regiunea Crimeea, anexată în mod ilegal în 2014, Rusia a mobilizat în jur de 40.000 de soldați și tehnică militară. De asemenea, Moscova a transferat 15 nave de luptă din zona Mării Caspice, în Marea Neagră și a emis un avertisment navelor militare americane să stea departe de Crimeea. Acestor fronturi se mai adaugă acum mobilizarea din Transnistria, acolo unde Rusia dispune oficial de un efectiv de aproximativ 1.700 de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).
Posibile intenții ale Rusiei
În ciuda acestor mobilizări masive de trupe și tehnică militară, intențiile Rusiei rămân incerte. Relațiile ruso-ucrainene rămân în prezent tensionate, dar nu putem vorbi despre un război deschis, fiind vorba mai degrabă despre confruntări sporadice pe linia frontului din Donbas. Mobilizarea masivă a trupelor rusești reprezintă însă cu siguranță o mutarea provocatoare din partea Moscovei care ar putea încerca să obțină concesii de la Ucraina, printr-o demonstrație militară. Războiul rămâne până la urmă o continuare a politicii prin alte mijloace, așa cum amintea un notoriu gânditor militar prusac. Amenințând militar Ucraina, Rusia ar putea încerca să obțină cu forța concesii de la Kiev în viitoarele negocieri.
Totuși, nu ar fi exclus ca Rusia să încerce chiar mai mult. În prezent ceea ce le lipsește decidenților politici de la Kremlin este un casus belli credibil. O greșeală din partea Ucrainei ar putea arunca zona într-un război complet. Cu cât Rusia mobilizează mai multe trupe în apropierea Ucrainei cu atât mai periculos devine acest dans pe sârmă. Cu toate că Statele Unite și NATO și-au declarat sprijinul deschis pentru Ucraina în confruntarea sa cu Rusia, Ucraina nu este membru NATO, prin urmare Articolul 5 nu se aplică în cazul Ucrainei în eventualitatea unei agresiuni ruse. Putin urmărește însă cel mai probabil obiective limitate în Ucraina. Ochii sunt ațintiți pe zonele din Est – Donbas și Luhansk.
Revizionismul Rusiei este vizibil încă din 2008, după ce Federația Rusă a invadat militar Georgia. Au urmat și alte episoade care au culminat cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și implicarea rușilor în războiul civil din Siria. Kremlinul pregătește cel mai probabil o a doua fază a războiului din Ucraina, de data aceasta în mod fățiș. Rămâne de văzut cum va reacția Occidentul format din NATO și Statele Unite în fața unei eventuale agresiuni rusești în Ucraina. În prezent zona se află pe un adevărat butoi cu pulbere. E nevoie doar de o scânteie pentru a declanșa o explozie de proporții.
Lasa un raspuns