Anul școlar 2020 – 2021 s-a încheiat cu o frumoasă festivitate de premiere pentru elevii Școlii Gimnaziale Coșna. Directorul unității școlare, prof. Ofelia Arvinte, a subliniat că, deși acest an școlar a fost diferit și elevii nu au avut parte de săptămâna „Școala altfel”, atât profesorii, cât și elevii, s-au strecurat printre temeri, frica de îmbolnăvire, frustrările legate de măsurile de distanțare, alternanța între școala cu prezență fizică și școala on-line, care, incontestabil, a avut efecte negative asupra nivelului de pregătire al elevilor și nu numai.
„În acest an școlar, pentru prima dată în istoria școlii, din cauza numărului mic de copii, elevii de gimnaziu au fost repartizați, în clase simultane, dar nu au prea simțit acest lucru, pentru că profesorii au făcut orele separat, voluntar, din timpul lor, din energia lor, din iubire pentru copii. A fost un an școlar la finele căruia nu au fost nici un fel de fonduri pentru premii, cu toate acestea toți copiii au primit cărți, o parte cumpărate de profesori, o parte aduse de părintele paroh Claudiu Dănilă de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
A fost un an plin de învățături. Am (re)învățat cu toții, elevi, părinți, profesori, cât de bine e să poți merge la școală. Am învățat că mai important decât să iei un premiu este că ai absolvit anul școlar, de aceea toți elevii au primit diplome și premii. Am învățat că a fi pesimist sau optimist, bun sau nebun, victimă sau stăpân pe propria soartă, este o alegere care nu ține de condițiile exterioare. Și mai ales am înțeles că este loc pentru mai mult și mai bine și că acest mai mult și mai bine a devenit necesar”, a declarat prof. Ofelia Arvinte.
Potrivit acesteia, festivitatea de premiere a avut trei secțiuni, respectiv acordarea premiilor pentru rezultate la învățătură și purtare. Rezultatele au fost diferite, de la excelență la limita promovabilității, dar ele nu reprezintă decât o parte a ceea ce este copilul, omul. Fiecare copil este valoros, frumos, important și fiecare are locul lui și rostul lui în această lume; acordarea de diplome și medalii pentru elevii care au participat la Concursul internațional Cangurul matematician/ Cangurașul matematician, precum și premierea elevilor participanți la Concursul județean de științe ale naturii „Laboratorul de acasă” – aplicații ale științelor naturii în viața de zi cu zi, concurs organizat de unitatea școlară din comuna Coșna, în colaborare cu Asociația cultural – umanitară „Speranța” din Coșna.
„Concursul se află în Calendarul activităților extrașcolare județene, al ISJ și ajuns la a 4-a ediție. Trei elevi au participat și la faza județeană și au obținut un Premiu I, elevele Sandu Teodora și Hreniuc Cosmina din clasa a VIII-a și un premiu III, elevul Dănilă Ștefan Constantin din clasa a VI-a, ambele premii la secțiunea «Experimente interdisciplinare». Pe lângă diplome elevii au primit și premii, care i-au bucurat foarte mult și care au fost oferite de S.C. „Doralnic Grup” SRL, sponsorul tuturor activităților noastre, printr-un om minunat, domnul Dorin Văideanu”, a adăugat prof. Oefelia Arvinte.
Aceasta mai precizat că, deși a început vacanța, atât elevii, cât și profesorii rămân conectați, întrucât toți sunt antrenați în proiectul „Poveștile Tinovului de la Românești”, proiect implementat de Fundația Speologică „Club Speo Bucovina” și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Mol România.
„La începutul lunii august vom organiza o școală de vară, ediția a 3-a, mult așteptată de copii”, a conchis Ofelia Arvinte.
Lasa un raspuns