Mii de pelerine au luat parte la prăznuirea și comemorarea marelui voievod Ștefan cel Mare, la Mănăstirea Putna. Trebuie precizat că manifestările de la Putna au încheiat ediția de anul acesta a Programului Ștefanian.

Astfel, vineri, 2 iulie, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost sărbătorit în mod special la Mănăstirea Putna, întâia sa ctitorie și necropolă domnească. Astfel, în dimineața zilei de 2 iulie a început slujba Acatistului Sfântului Ștefan cel Mare, după care starețul mănăstirii, împreună cu părinții mănăstirii și cu credincioșii prezenți au întâmpinat pe gospodarii din vetrele folclorice ale județului Suceava, în sunet de clopote și de bucium. Între gospodarii îmbrăcați în straie populare s-au numărat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Niculai Barbă, primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, precum și Grupul vocal „Flori de măr” din Râșca, Grupul folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici, Grupul folcloric „Obcina Stânișoarei” din Mălini, Grupul vocal „Bogdana” din Bogdănești, Corul din Salcea, dar și  Grupul elevilor premianți de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava.

„Bine ați venit la sărbătoarea Măriei Sale. Sunt 517 ani de la trecerea sa la cele veșnice, dar și 517 ani de când el s-a înveșnicit în conștiința acestui popor. În anul acesta serbăm și 150 de ani de când Mihai Eminescu, Slavici, Ciprian Porumbescu și generația numită <România Jună> a organizat la Putna primul Congres al Românilor de Pretutindeni. Serbarea din acest an se numește <Continuitatea unui ideal>. Nădăjduim că idealul tinerilor și al românilor de la 1871 să se regăsească și în sufletul românilor de astăzi. Vă invităm ca să participați împreună cu noi și să formăm Oastea Măriei Sale. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, a spus părintele stareț Melchisedec Velnic la debutul evenimentului.

Conform programului, la ora 08:45 a început slujba Sfintei Liturghii, la care au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Întreaga domnie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt este străbătută de un puternic filon religios, dar nu în sens pasiv și accentuat mistic, ci în sens de slujire, adică de activare a credinței prin faptele iubirii. Pur și simplu, în contextul istoriei naționale, chipul domnului polarizează în jurul său toate energiile, în timp ce domnul însuși se lasă călăuzit de Dumnezeu și de Cuviosul Daniil Sihastru, la sfatul căruia, pentru fiecare luptă purtată, indiferent de rezultat, ridica o biserică. Vrednicul voievod este o sinteză a patriotismului național, un simbol al dreptății și responsabilității față de popor. Nădejdea nestrămutată în izbândă, lupta pentru păstrarea neatârnării și devotamentul față de supușii săi au fost liantul ce l-a unit cu poporul său, care l-a urmat cu credință și jertfelnicie”, a transmis ÎPS Calinic

La sfârșitul Sfintei Liturghii, mai multe coruri au cântat pe scena amenajată lângă altarul de vară al mănăstirii: corul de eleve „ASCENSIO” de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” de la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” Hagimus, Căușeni, din Republica Moldova, Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus. Pe lângă acestea, Corala Sfântului Leontie a interpretat „Altarul Mănăstirii Putna”, pe versurile lui Vasile Alecsandri și muzica de Ciprian Porumbescu.

A urmat ceremonia militară, în cadrul căreia au depus coroane la mormântul lui Ștefan cel Mare delegați ai Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Prefectura Suceava, Consiliul Județean Suceava, Structurile Ministerului Afacerilor Interne din Suceava, Asociația obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” – Republica Moldova, Consulatul General al României la Cernăuți, senatorul Ion Stan, Primăriile Comunelor Putna, Straja, Vicovu de Jos, Voitinel, Veteranii de Război și Asociația Cultul Eroilor, Liceul „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, precum și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români.

 

Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, spectacol pentru gospodarii de la Putna

 

De altfel, spre finalul zilei, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava și artistul Sorin Filip au susținut un spectacol pentru gospodarii care au luat parte la manifestările de la Putna. Astfel, cei prezenți au luat parte la un spectacol memorabil de care s-au bucurat.

 

Manifestările Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15–16 august 1871. Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului. Un rol deosebit de important în organizare l-a avut Mihai Eminescu.

 

Primăria și Consiliul Local Putna, între organizatorii evenimentului

 

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare este cuprinsă în Acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul Local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.