Pandemia a adus multe schimbări considerabile pe piaţa muncii şi majoritatea managerilor au fost nevoiţi să dea dovadă de o mare flexibilitate şi adaptabilitate pentru a răspunde noilor provocări. Companiile care au echipe multigeneraționale s-au confruntat cu răspunsuri diferite din partea angajaţilor la criza generată de situaţia sanitară: în timp ce, în general, tinerii din generaţia Z (cei născuţi între 1997 şi 2012) şi cei din generaţia Y (născuţi între 1981 şi 1996) s-au adaptat mai uşor unor noi cerinţe sau circumstanţe, cei din generaţia X (născuţi între 1965 şi 1980) au întâmpinat anumite dificultăţi. Aşadar, în contextul actual marcat de pandemie, dar şi de perspectiva unei relansări economice, este foarte important să ştii să gestionezi o astfel de echipă multigeneraţională pentru a asigura stabilitatea, productivitatea şi succesul companiei. Iată câteva strategii de avut în vedere pentru a atinge un astfel de obiectiv.
Siguranță şi flexibilitate
După mai bine de un an de restricţii, multe companii optează în acest moment pentru un sistem de lucru hibrid, care îmbină prezenţa fizică la birou cu lucrul de acasa. Pentru reprezentanţii generaţiilor Z sau Y, această flexibilitate este binevenită. Potrivit unui studiu recent efectuat de compania Ernst & Young la nivel global, jumătate dintre salariați și-ar da demisia dacă nu beneficiază de o astfel de flexibilitate şi după ce pandemia va fi considerată terminată şi nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate la locul muncă. Şi pentru cei din generaţia X, siguranţa la locul de muncă este foarte importantă, aşadar pentru a mulţumi ansamblul echipei, este recomandat să oferi o flexibilitate a modalitatii de lucru, dar şi să asiguri angajaţii că se întorc la lucru într-un mediu de lucru sigur, care le oferă o protecție sporită la amenințările de tip patogen.
Nu încuraja clişeele
Indiferent de diferențele dintre angajaţi, chiar şi cele legate de vârstă, este extrem de important pentru o companie să nu încurajeze stereotipurile. Este posibil ca angajații mai tineri să creadă că generațiile mai în vârstă sunt inflexibile şi caracterizate de o aversiune faţă de tehnologie, în timp ce angajaţii din generaţia X pot considera că tinerii sunt neserioşi şi îşi petrec prea mult timp cu telefonul în mână. Aceste stereotipuri nu sunt altceva decât generalizări și nu sunt favorabile unui mediu de lucru productiv. În astfel de situaţii, managerii trebuie să încurajeze cât mai mult colaborarea şi să vadă dincolo de etichete. Echipele mixte aduc numeroase oportunități oricărei afaceri: ideile noi şi experienţa combinate pot produce echipe foarte eficiente.
Creează programe de mentorship
Pentru a suda şi mai bine echipa, mai ales după o perioadă în care a lipsit socializarea, poţi crea un program de mentorship, în care angajații mai tineri îi pot învăța pe cei mai în vârstă cum să folosească rețelele sociale pentru a obține rezultate mai bune, iar generațiile mai în vârstă îi pot învăţa pe cei mai tineri tot ce ştiu despre abilitățile de comunicare interpersonală şi cum evită anumite greşeli. Generația Z este lăudată pentru abilităţile sale digitale, dar mulți tineri nu au abilitățile sociale necesare pentru a construi relații cu partenerii de afaceri interni și externi, deci un astfel de program ar fi deosebit de util şi angajaţilor, şi companiei.
Oportunităţi pentru toată lumea
Este important să conştientizezi că angajaţii din generații diferite se află în etape diferite ale vieții lor și au aşteptări specifice de la carierele lor. Echipele de resurse umane și managerii ar trebui să ţină seamă de astfel de aspecte şi să se asigure că există oportunităţi de dezvoltare pentru toată lumea. De exemplu, generația Z vrea să călătorească şi să poată lucra inclusiv de pe o plajă. Generația Y vrea să învețe și să avanseze, în timp ce angajaţii din generația X au, în mare parte, familii şi poate şi credite imobiliare de plătit, așa că prețuiesc bonusurile financiare și avansarea.
Gestionarea unei echipe multigeneraţionale poate fi o adevărată provocare, însă, punând accent pe binele individual văzut prin perspectiva binelui comun şi apelând la soluţii inovatoare pentru a asigura siguranţa şi dezvoltarea angajaţilor, te poţi bucura de succes.
Sursa foto: Pexels.com
Lasa un raspuns