Bancnota de plastic cu chipul Ecaterinei Teodoroiu păstrează o greșeală de scriere prezentă și pe restul celorlalți bani aflați în circulație.

Jurnalista Ana Iorga, cu un doctorat în lingvistică, explică scăparea celor de la BNR și amintește și alte erori pe care le facem adesea cu diacriticele.

Lansarea pe 1 decembrie a noii bancnote de 20 de lei a stârnit curiozitatea și interesul unora dintre români, nu doar pentru că este prima bancnotă de circulație de masă care conține portretul unei femei – Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial, de pe frontul de la Mărășești, ci și pentru designul acesteia.

După cum a remarcat pe Facebook un designer, Alin Tămășan, pe noua bancnotă, litera Ă are o diacritică diferită de cea pe care o folosim în mod obișnuit acolo unde este scris BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Mai precis, „căciulița” lui Ă are formă ascuțită, asemănătoare unui vârf de săgeată sau literei v și nu obișnuitul semn rotund:

Este o eroare, spune, pentru Libertatea, jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii „Pe cuvânt” (despre cum să vorbim corect în limba română, n.red.) de la Antena 3 și cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.

Și e o eroare prezentă pe toate bancnotele aflate în circulație, cele de 1 leu, 10 lei, 100 de lei, 200 de lei, 500 de lei.

Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v. E greșit, dar nu e un dezastru. Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. 🙂 Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor. Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie. Dacă tot luăm banii la bani mărunți, e interesant că pe bancnota de 20 de lei avem și semnul diacritic greșit pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, dar avem și semnul corect, rotunjit, pe Ă din DOUĂZECI. De fapt, pe toate bancnotele noastre, din câte văd, Ă din BANCA NAȚIONALĂ e scris greșit cu semnul caron, de forma unui v mic. În plus, pe bancnota de 100 de lei, și la UNA SUTĂ, semnul diacritic pentru Ă e mai curând un v mic decât o căciulă rotunjită. Evident, dacă suntem foarte scrupuloși, observăm aceste detalii. Și e bine să fim așa, pentru că sunt înscrisuri oficiale, care ne trec pe sub ochi zilnic și trebuie să fie corecte, în acord cu normele academice actuale”, susține Ana Iorga.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.