Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a întețit simțitor ritmul de plată a dosarelor de daună depuse de păgubiții City Insurance (aproape în totalitate șoferi loviți de asigurați RCA ai fostului lider de piață) și a ajuns , la finalul lui 2021, la un total de 3.821 de dosare avizate pentru plată, cu o valoare totală de 22,5 milioane de lei. Florin Pandele, vicepreședintele COTAR, organizație ai cărei membri (firme de transport și service-uri) adună circa un sfert din totalul cererilor de daună de la FGA, spune că este pentru prima dată când din zona pieței sau a supravegherii vede motive de satisfacție, deși activează în industria adiacentă asigurărilor de peste 15 ani.

Conform ultimelor date, la FGA se înregistraseră circa 60.000 de cereri de plată, ceea ce înseamnă că până acum s-au rezolvat aproximativ 6,6% din total (3.821 de dosare în valoare de 22,5 milioane de euro, conform datelor ASF). Oricum ar fi interpretat acest procent, trebuie amintit că el este posibil doar datorită unei modificări de legislație venite imediat după falimentul City Insurance. Fără această modificare, până acum nici măcar un singur dosar nu ar fi putut intra la plată, iar păgubiții ar fi trebuit să aștepte încă cel puțin până în primăvara lui 2022, în varianta ultra-optimistă.

Această modificare ce își dovedește acum utilitatea presupune, așa cum nota Economica atunci când proiectul a fost lansat, că plățile pot începe la 60 de zile după ce decizia ASF de a ridica licența unei companii (în acest caz City Insurance) este publicată în Monitorul Oficial ci nu abia când falimentul este statuat definitiv de instanță, așa cum a fost la celelelate falimente de până acum, scrie economica.net.

Amintim că  instanța nici măcar nu a deschis procedura în primul termen, acest lucru fiind așteptat să se întâmple abia pe 12 ianuarie, când e fixat cel de-al doilea termen din dosarul de faliment.  În aceste condiții, merită subliniat și că denunțarea automată a polițelor City Insurance nu va mai avea sens, în condițiile în care termenul legal pentru această procedură, adică 90 de zile de la deschiderea falimentului, va fi  la șase luni după ridicarea licenței, când deja majoritatea contractelor vor fi expirat, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.