Comunitatea din Vama se implică activ în gestionarea refugiaților care fug de războiul din Ucraina. Astfel, fie că vorbim de administrația publică locală, școală și ong-uri, fie de simpli cetățeni, în Inima Bucovinei oamenii au înțeles că solidaritatea nu trebuie să lipsească din noi, ci să fie arătată în cele mai sincere forme. 

După ce Rusia a invadat Ucraina, în județul Suceava au ajuns zeci de mii de refugiați, iar unii dintre ei au fost și sunt cazați în comuna suceveană Vama. Potrivit directorului Școlii Gimnaziale „Iorgu G. Toma”, prof. Bogdan Faraon, ucrainenii au fost cazați în diferite locații din comună și, cu sprijinul conducerii Primăriei, cei mai mici dintre refugiați pot să ia parte la diferite activități educative.

„De curând, am avut o frumoasă activitate pentru copilașii ce au fugit din calea războiului. Noi, profesorii, sprijiniți de un traducător, pentru că nu toți vorbesc limba română, am încercat să le îndepărtăm, măcar pentru un timp scurt, imaginea crudă a realității lor. Eu le-am cântat celor mici, iar colega mea i-a învățat să facă origami. Toți cei de acolo s-au bucurat de prezența noastră”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale „Iorgu G. Toma”, prof. Bogdan Faraon.

De altfel, cadrele didactice vor continua să fie alături de copiii ucraineni găzduiți pe raza comunei, directorul Bogdan Faraon subliniind că, dacă situația o va impune, îi va integra și la școală pe copiii refugiați din Ucraina.

„Dacă va fi nevoie, vom lua legătura cu IȘJ Suceava pentru a găsi soluții astfel încât și acești copilași să meargă la școală. Pentru că noi nu avem etnici ucraineni pe raza comunei, vom discuta și cu domnul inspector Ilie Sauciuc, care ne poate ajuta în această situație”, a adăugat prof. Bogdan Faraon.

Activitățile desfășurate de către cadrele didactice de la Vama sunt sprijinite de către Primăria comunei, dar și de Fundația Umanitară Geana, care se implică și în cazarea refugiaților din țara vecină.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.