Indiferent de vârstă, practicarea unui sport în mod regulat aduce o serie de beneficii incontestabile pentru sănătatea fizică și mentală a fiecărui individ. Ideea preconcepută de limitare a sportului, în timp ce înaintezi în vârstă, are ca rezultat final sedentarismul. Un factor nociv în viața oricărei persoane, repercusiunile impuse de lipsa activității fizice conduc la îmbătrânire prematură, creșterea în greutate, tulburarea metabolismului și afectarea posturii. Astfel, un stil de viață sănătos poate fi accesat chiar și de persoanele care depășesc vârsta de 65 de ani, la fel de ușor ca un adult de 20 de ani. Conceptul de mișcare pare să fie străin vârstnicilor. Un studiu realizat de site-ul Statista în anul 2017, privind frecvența practicării unui sport al persoanelor care locuiesc în Uniunea Europeană, ne arată că un procent de peste 60% dintre bărbații și femeile de peste 55 de ani, nu practică o activitate fizică. De ce? Motivele se împart între lipsa timpului, a motivației sau a interesului. 

Într-adevăr, persoanele vârstnice se lovesc și de bariera impusă de particularitățile stării de sănătate, însă fiecare activitate recreativă care include un anumit grad de mișcare se poate adapta în funcție de preferințe, nevoi și condiția fizică. Iată câteva dintre ele:

Plimbările în aer liber

Trecute deseori cu vederea din pricina simplității, plimbările în aer liber îți dau ocazia să te bucuri de frumusețea naturii, aer proaspăt, în timp ce pui în mișcare mușchii corpului. Astfel, aportul de oxigen adus creierului crește în mod considerabil, în organism sunt eliberate endorfine (hormonul fericirii), iar stresul dispare încet din gânduri. Un beneficiu important evidențiat de excursii ori drumeții este întărirea mușchilor spatelui. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de hernie de disc crește, de aceea devine fundamental pentru sănătate să acordăm o atenție sporită semnelor date de organism. Desigur, alte sporturi ideale pentru reducerea durerilor de spate pot fi pilatesul, mersul pe bicicletă sau înotul.

Yoga

Yoga acționează pe două fronturi: mental și fizic. Astfel, exercițiile îmbină creșterea flexibilității și îmbunătățirea echilibrului cu reducerea stresului, sporirea nivelului de concentrare și minimizarea problemelor cognitive. Întrucât acest sport include mișcări intense, primele exerciții se fac doar sub indicațiile și supravegherea unui specialist, riscul de accidentare fiind destul de ridicat. Dă-i timp corpului timp să se obișnuiască cu noile mișcări, în timp ce înveți modalitatea corectă de a respira. Yoga se dovedește un bun ajutor atunci când apar primele simptome osteoporoza. Prin yoga, vei învăța gradual cum să-ți menții corpul într-o poziție corectă, astfel încât vei împiedica eventualele căzături. 

Dans

O activitate care poate fi practicată în orice moment al zilei este, fără îndoială, dansul. Fie că ai un motiv de bucurie, fie îți place melodia de pe fundal sau simți nevoia de mișcare, dansul nu are reguli impuse – dacă luăm în considerare stilul liber. În schimb, dacă îți dorești să înveți cum să-ți miști mâinile și picioarele pe ritmurile unui tango, familiarizarea cu noul stil stimulează creierul și formează noi conexiuni neuronale. În acest fel, te vei distra în timp ce creierul lucrează la capacitate maximă.

Stretching

Când simți nevoia de relaxare prin sport, o sesiune de stretching este tot ce ai nevoie pentru o zi reușită. Pe lângă faptul că reduce senzația de anxietate și menține optimismul, aceste exerciții contribuie în mod activ la îmbunătățirea flexibilității și coordonarea membrelor. De obicei, clasele de stretching atrag mulți entuziaști, aspect ce lucrează în avantajul tău. Fă cunoștință cu oameni noi și creează noi prietenii.

În concluzie, sportul ocupă o poziție importantă în viața fiecărei persoane, chiar dacă vârsta sa depășește un anumit prag. Activitatea fizică este menită să asigure un nivel crescut al stimei de sine, indiferent de clipă!

 

Sursă foto: Shutterstock.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.