Rusia încearcă să-și crească influența în țările vecine și spionii trimiși de Moscova au misiunea de a recruta persoane care pot servi intereselor rusești. Rusia a încercat să recruteze mai mulți spioni în Slovacia, printre care și pe fostul vice-rector al Academiei Militare. Mai multe persoane au fost arestate în Slovacia și vor răspunde în fața legii pentru colaborarea cu rușii.

Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a explicat, pentru PS News, tentativele Rusiei în Europa Centrală și de Est, precizând că militarii români nu ar putea accepta jocurile Rusiei.

Așa cum îi cunosc eu pe militarii activi din Armata Română, niciunul dintre ei nu va fi în postura de a ceda unei asemenea tentații. În mod clar vor fi asemenea tentative, dar fără succes în România.

Eu cred că acum sunt devoalate tentative mai vechi, ale regimului putinist, de a avea „conserve” într-o serie de state aflate în vecinătatea Fostei Uniuni Sovietice. Se încearcă o infiltrare cu scopul de a obține informații, de a genera stări de spirit care să fie defavorabile prezenței unei țări sau alteia în NATO, de a produce simpatii, mai mult sau mai puțin argumentate, pentru actuala politică imperială a Federației Ruse.

Este o acțiune împotriva democrației, consolidate sau în curs de consolidare, din statele membre UE, din statele membre ale NATO, pentru că până la urmă lupta dintre Ucraina este o luptă între dorința de a trăi într-o societate democrată și voința imperială de a impune autocrația ca sistem de guvernare și în Ucraina.

Părerea mea este că Federația Rusă, prin structurile abilitate și specializate, este interesată de tot ce se întâmplă în țările aflate la granița de Est a NATO, mă refer la Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria. Pentru că orice infiltrare în structuri de stat, orice contactare a unor persoane care ar fi interesante din perspectiva culegerii de informații nu poate decât să fie un succes pentru un serviciu secret rusesc. E o campania care nu a început azi, nu a început ieri, e o continuitate a unui demers de cunoaștere din interior a statalității țărilor vecine, parte foste sovietice, parte foste socialiste”, a explicat analistul militar.

Ion Petrescu a arătat că războiul din Ucraina ar putea să aibă un deznodământ asemănător cu războiul dintre Finlanda și Uniunea Sovietică, în care finlandezii au reușit să reziste, însă au fost nevoiți să cedeze teritoriu URSS-ului condus de Iosif Stalin.

La momentul la care discutăm, se conturează mai degrabă o soluție comparabilă cu cea de la finalul conflictului dintre Finlanda și Uniunea Sovietică, când finlandezii au rezistat eroic, dar au trebuit să cedeze o parte din teritoriu, pentru ca Stalin să se întoarcă în fața poporului sovietic cu o victorie, adică a mai luat o palmă de pământ în componența Imperiului Sovietic. Acum vom vedea la ce înțelegeri se va ajunge, ce acord va fi acceptat de autoritățile de la Kiev, important e că în baza informațiilor de până acum, se recunoaște dreptul Ucrainei la statalitate, la o armată proprie, sigur, cu prețul neutralității și al nepermiterii existenței unor baze militare străine pe teritoriul ucrainean. Cu prezicerea că nici nu au fost baze militare străine, ale unui stat membru NATO pe teritoriul ucrainean”, a spus colonelul Ion Petrescu, pentru PS News.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.