Garda Forestieră Suceava anunță că va face o sesizare penală în urma ilegalităților descoperite în pădurile ocolului silvic unde au fost bătuți doi jurnaliști și un activist de mediu, informează jurnalistul Recorder, Alex Nedea. În urmă cu o săptămână, instituția spunea că nu a găsit nereguli pe fondul forestier unde au fost agresați cei trei.

Ca urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea de la publicația Recorder, în zona localităților Panaci și Dârmoxa din județul Suceava, în data de 23 septembrie, Garda Forestieră a identificat o exploatare de produse accidentale, arată un comunicat al instituției.

„Ca urmare a aspectelor constatate, Garda Forestieră Suceava va formula o sesizare penală cu privire la folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivului de marcat și fals intelectual”, precizează Garda Forestieră, în comunicatul de presă.

Garda Forestieră Suceava confirmă ilegalitățile pe care noi le-am documentat în pădurile ocolului silvic unde au fost agresați jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu, a scris jurnalistul Alex Nedea, pe Facebook.

Comunicatul de presă a fost postat și de ministrul mediului Tanczos Barna.

„Le recomandăm tuturor să urmeze exemplul jurnalistului Recorder și, ori de câte ori descoperă fapte ilegale sau au suspiciuni de această natură, să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunui pericol. Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, scrie ministrul mediului, pe Facebook.

„De când cei doi colegi jurnaliști au fost bătuți de silvicultori în pădurile Ocolului Dealu Negru, o întrebare nu mi-a dat pace: «Ce aveau oamenii aceia de ascuns în pădure?». Am adunat probe și am intrat în pădurile lor ca să găsim răspunsul. Și l-am aflat rapid. O mostră o aveți în fotografia de mai jos făcută cu un molid perfect sănătos proaspăt tăiat cu un document emis de silvicultori pentru arbori uscați. În următoarele săptămâni vom continua documentarea (luându-ne toate măsurile de precauție necesare) și vă vom prezenta la Recorder ce se întâmplă la ocolul agresorilor. Băieți, puteți bate voi un jurnalist sau doi, dar nu puteți bate jurnalismul”, a transmis jurnalistul Alex Nedea, pe Facebook.

Pe 16 septembrie, doi jurnalişti şi un activist de mediu, care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava. Pe 17 septembrie, Garda Forestieră Suceava anunța că nu a găsit nereguli la Ocolul Silvic Dealu Negru, în urma verificărilor de după agresiunii asupra jurnalistului Mihai Dragolea, regizorului Radu Constantin Mocanu și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar.

Sursa: Libertatea.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.