Înspre Turcia călătoresc anual mii de români, iar unii dintre ei revin în fiecare an pentru soarele din Antalya, Bodrum ori Kusadasi. Totuși, Turcia are de oferit mult mai mult decât atât! Pe lângă cele enumerate mai sus îți poți trece, anul acesta, în lista de călătorii și zona Anatoliei, mai precis Cappadocia.

Drumul către ținutul de basm din Cappadocia a început după o noapte petrecută la un hotel din Antalya. Situată în zona centrală a țării, Cappadocia este o regiune istorică a Turciei și unul dintre cele mai importante repere turistice ale țării, datorită specificului deosebit al reliefului și baloanelor cu aer cald ce îi colorează cerul la fiecare răsărit.

 

MUZEUL MEVLANA – KONYA

 

Muzeul Mevlana

Muzeul Mevlana

În drumul nostru până acolo ne-am oprit în Konya. Konya, denumită în perioada bizantină Ikonium, a fost capitala imperiului Selgiuc în Evul Mediu timpuriu, iar în zilele noastre este un loc de pelerinaj pentru turcii religioși. Aici se află mormântul lui Mevlana (Ghidul). 

Celaleddin Rumi, care avea să devină Mevlana (nume onorific), s-a născut în anul 1207 în orașul Belh în regiunea Khorasan aflat acum în Afganistan. Rumi a devenit în cursul vieții un mare învățat și a atras mulți studenți, astfel, pentru musulmani Rumi este un sfânt.  

Dansul dervișilor rotitori

Dansul dervișilor rotitori

Vă amintiți filmul „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” cu Julia Roberts? Ei, Mevlana Rumi, marele poet, filozof, teolog și jurist, a avut câteva învățături printre care să mănânci puţin, să vorbeşti puţin, să dormi puţin. A doua învățătură a lui Mevlana este că Dumnezeu este unul singur, indiferent cum este El numit în credința popoarelor. „Toate religiile vorbesc despre iubire dar iubirea nu are nicio religie!” Așa propovăduia el iubirea în credința oamenilor, referindu-se la iubirea pentru divinitate.

Intrarea în complexul muzeal din Konya

Intrarea în complexul muzeal din Konya

După moartea sa în 1273, învățăturile lui Mevlana au fost îmbrățișate de tot mai mulți adepți care au propovăduit dragostea. Totuși, din 1926 adepții lui Mevlana sunt interziși, Ataturk, părintele Turciei moderne considerând secta dervișilor nepotrivită pentru un stat laic.

Începând cu 1954 numele i se schimbă în Muzeul Mevlana, devenind în prezent un mare complex muzeal al artelor islamice, găzduind adevărate comori ale artei și meșteșugurilor turcești.

Chiliile dervişilor

Chiliile dervişilor

Muzeul Mevlana cuprinde moscheea cu mausoleul, domul colorat în verde-albăstrui, unde se găsește mormântul lui Rumi Mevlana. În partea de nord şi vest a curţii mari, în care se mai vede grădina de trandafiri se găsesc chiliile dervişilor. De asemenea, aici exista un cimitir al acestora.

Cimitirul ucenicilor lui Rumi

Cimitirul ucenicilor lui Rumi

În estul curţii se află și mausoleul lui Sinan Paşa, devenit celebru datorită lui Mihai Viteazul, pentru înfrângerea suferită de armata otomană la Călugăreni. În interiorul muzeului fotografiatul este interzis, însă în clădirea principală, în partea cea mai veche, în spatele unei porți din argint, se află mormântul lui Rumi, împodobit cu decorațiuni din aur si dantelărie cu texte din Coran reproduse în culori vii.

Expoziţia din celelalte două săli prezintă artefacte religioase vechi, covoare de rugăciune și chiar relicve ale profetului Mohamed (par din barba acestuia). În fața mausoleului se află Fântâna cu acoperiș, Şeb-i Arus, care înseamnă, în traducere liberă „noaptea morții lui Mevlana”. Ea a fost construită în anul 1512, din ordinul sultanului Selim.

Rumi a intrat în istorie şi în adorația musulmanilor ca fiind Mevlana, „ghidul” ucenicilor săi. Sosit în Konya el a l-a întâlnit pe Mehmet Tebrizi, căruia i-a devenit el însuși ucenic. Ucenicii lui Rumi s-au temut de influența lui Tebrizi asupra acestuia și l-au ucis. Îndurerat, Rumi s-a retras în meditație. Fiul său este cel care i-a adunat pe ucenici și a format frăția sufiștilor sau a dervişilor rotitori. 

Dervişul este un credincios al cărui prim scop este căutarea adevărului, pentru care sacrifică toate dorințele omenești. Intrare în legătură cu Divinitatea se realiza printr-un dans mistic pe o muzică în care dervișii se învârteau în jurul propriului ax până ajungeau în starea de extaz, în felul ăsta se credea că ating spiritualitatea supremă.

 

MUZEUL ÎN AER LIBER DIN GOREME

 

După ce am plecat din Konya ne-am continuat drumul către Cappadocia prin Aksaray unde se află una dintre cele mai mari rase de câini din lume – Aksaray Malaklisi.

Pentru unii cea mai frumoasa călătorie se produce în imaginar, de aceea ziua în care trebuia să zburăm cu balonul era un amalgam de sentimente, de la frică – la bucuria unei experiențe unice. 

Pentru a zbura cu balonul, însă, trebuie îndeplinite câteva condiții: să te trezești înainte de răsăritul soarelui și vântul să nu bată.

De aceea în prima zi nu am putut zbura și am ales să vizităm Goreme unde am văzut cel mai mare vârf de tuf calcaros din Uchisar.

Vedere către Goreme din cafeneaua CAVE MAN

Vedere către Goreme din cafeneaua CAVE MAN

După-amiază am fost în Avanos unde am văzut pe viu cum se fac vasele de lut hitite. De aici putând fi cumpărate vase ceramice de o calitate foarte bună cu un design modern, contemporan, geometric, fosforescent și floral. De la scrumiere, la vase mai delicate, vei descoperi că lutul roșu, necesar în confecționarea vaselor, poate lua multe forme.

Olărit în Avanos

Olărit în Avanos

Vase din lut roșu - Avanos

Vase din lut roșu – Avanos

 

VALEA PORUMBEILOR – VALEA ÎNDRĂGOSTIȚIILOR

 

De aici am plecat într-o excursie opțională, deoarece Cappadocia nu este o destinație unde să stai să lenevești, ci mai degrabă un loc unde trei zile sunt prea puține. 

Cu o mașină de teren am fost preț de două ore, plătind 50 de euro, într-un circuit prin spectaculoasele văi din Cappadocia, acolo unde autocarul nu poate să ajungă. Dar a meritat deoarece ai șansa de a vedea de aproape formele ciudate de tuf. Într-o cursă pe o ninsoare abundentă am descoperit văi pitorești, biserici rupestre și atracții culturale. 

Printe formele de tuf cu mașina de teren

Printe formele de tuf cu mașina de teren

Prima oprire a fost la faimoasa Vale a Îndrăgostiților – denumire dată de asemănarea formațiunilor stâncoase cu partea intimă masculină. De aici am poposit în Valea Roșie unde, pe lângă mașinile de teren, erau parcate zeci de ATV-uri conduse de asiatici care sunt principalii turiști pentru această zonă, alături de cei din America. Case sculptate în piatră, biserici și mănăstiri, toate izolate de amenințările din vremea Imperiului Roman, i-au făcut pe primii creștini să vină în această zonă. Totodată, această zonă a fost până în secolul XV un loc pentru mulți monahi.

Valea Îndragostiților

Valea Îndragostiților

ATV-uri în Valea Roșie

ATV-uri în Valea Roșie

Valea Porumbeilor

Valea Porumbeilor

În a doua zi ne-am încercat din nou norocul zborului cu balonul cu aer cald, însă fulgii de nea și vântul s-au dovedit a fi mai puternice decât dorința de a vedea văile din Goreme și Uchisar. De aceea am continuat să descoperim superbele fresce ale bisericilor din Parcul Național Goreme, ce fac parte din Patrimoniul cultural UNESCO. 

Se pare că în acest loc au fost construite primele biserici cu picturi rudimentare de culoarea ocrului care ilustrează scene din Biblie.

Biserică rupestră

Biserică rupestră

Deoarece în acest anotimp este mai puțin aglomerat am putut admira pe îndelete bisericile, chiliile, depozitele, grajdurile, toate scobite în tuful moale. 

Cele mai vizitate obiective sunt Biserica Mărului (Elmali Kilise), Biserica Sfintei Barbara (Barbara Kilise), Biserica Șarpelui (Yilanli Kilise) și o serie de așezăminte domestice. Cele mai frumoase obiective sunt Tokali Kilise și Biserica Neagră (Karanlik Kilise). Biserica Karanlik Klise este cea mai frumoasă, dar nu poate fi vizitată decât după plata unei alte taxe de intrare, de 30 de lire turcești.

 

Interior biserică în Muzeul din Goreme

Interior biserică în Muzeul din Goreme

Interior biserică în Muzeul din Goreme

Interior biserică în Muzeul din Goreme

Interior biserică în Muzeul din Goreme

Interior biserică în Muzeul din Goreme

 

FABRICA DE COVOARE DIN AVANOS 

De aici, excursia noastră s-a întreptat către fabrica de covoare din Avanos. Am vizitat un atelier de țesut covoare, unde am aflat întregul proces începând cu producerea materialelor, de la bumbac, mătase și lână, până la țeserea produsului finit. Și aici a fost un show spectaculos fiind prezentate, în timp ce degustam un ceai de măr, peste 50 de covoare de diferite forme, țesături și stiluri.

Fabrica de covoare din Avanos

Fabrica de covoare din Avanos

.

Fabrica de covoare din Avanos

Fabrica de covoare din Avanos

Se muncește manual la aceste covoare, chiar și câteva luni, iar prețurile, după cum bine știți, se pot negocia și plăti și în rate.

Covoare țesute manual în fabrica din Avanos

Covoare țesute manual în fabrica din Avanos

Covoare de mătase țesute manual în fabrica din Avanos

Covoare de mătase țesute manual în fabrica din Avanos

 

ORAȘUL SUBTERAN OZKONAK 

 

După masa de prânz a urmat vizitarea unuia dintre orașele subterane. Amplasat la 14 km de Avanos orașul subteran  Ozkonak a fost deschis vizitatorilor în 1972 iar, conform specialiștilor, ar fi putut găzdui 60.000 de oameni timp de până la trei luni. Acesta cuprinde 10 etaje pe o adâncime de 40 de metri, dar numai primele 4 etaje sunt deschise pentru turiști.

Orașul subteran  Ozkonak

Orașul subteran  Ozkonak

Spre deosebire de celelalte orașe subterane din zonă, aici existau găuri deasupra tunelurilor folosite pentru a arunca ulei fierbinte asupra inamicului. La fel ca și Kaymaklı și Derinkuyu, Ozkonak are o fântână cu apă, sistem de ventilație, cramă și uși de piatră mobile.

 

CETATEA ORTAHISAR 

 

Ținutul Capadociei aduce aminte de trilogia Stăpânul Inelelor. Unde cetatea Ortahisar este pământul de mijloc, căci așa se și traduce (Cetatea de mijloc), unde locuiau oameni, în contrast cu Vechea cetate din Uchisar (în traducere – Cetatea de sus), cel mai înalt punct din Cappadocia deoarece de aici vezi impresionantul vulcan Erciyes Dagi (trimitere către Muntele Doom din Stăpânul Inelelor), dar și întreaga zonă a Cappadociei.

 Revenind însă la cetatea Ortahisar, aceasta își trage denumirea de la stânca masivă, de 90 de metri înălțime, care a fost folosită de hitiți, dar și ca punct de observare pentru cercetarea zonei.  De aici poți face cele mai interesante fotografi și poți servi o cafea turcească care să îți trezească toate simțurile.

Cetatea Ortahisar

Cetatea Ortahisar

 

DESPICÂND LINIȘTEA – PLIMBAREA CU BALONUL CU AER CALD 

 

Dacă ajungi în Cappadocia un lucru este sigur! Trebuie musai să zbori cu balonul. A treia dimineață, treziți cu noaptea în cap, am așteptat semnalul de la autoritățile locale – „baloanele pot zbura!”.

Cei care ridică baloanele cu aer cald încep la ora 4 dimineața, oră la care microbuzele strâng turiștii aflați la hotelurile din jur. După ce ai ajuns la punctul de decolare vei asista la toată operațiunea de ridicarea în aer. Poți vede desfășurarea de forțe și modul în care sunt întinse chingile care coordonează direcția de deplasare a balonului, dar și instalația de gaz, care produce căldura în balon. 

Baloanele plutind în aerul dimineții în Cappadocia

Baloanele plutind în aerul dimineții în Cappadocia

Plimbarea efectivă cu balonul a durat circa o oră, timp în care trezitul de dimineață și frigul nu au mai contat. Tot ce a contat a fost experiența că lângă tine sunt încă 20 de oameni care rămân uimiți de faptul că o banală pânză îi poate ridica în aer într-o nacelă, iar în fața sau în spatele tău sunt alte câteva zeci de baloane, care urcă peste 800 de metri atitudine.

Baloanele plutind în aerul dimineții în Cappadocia

Baloanele plutind în aerul dimineții în Cappadocia

La răsăritul soarelui cerul este plin de baloane multicolore și abia atunci poate realizezi că trăiești o experiență unică și poate inegalabilă ca cea ilustrată pe cărțile poștale. De acolo de sus, Valea Porumbeilor și Valea Îndragostițiilor par mult mai frumoase, de aceea populația întregului mapamond găsesc această călătorie la limita irealului și vin în Cappadocia pentru a o încerca. 

La noi în balon răsuflarea era întretăiată fiecare exclamând doar WOW! 

Aterizarea lângă Valea Îndrăgostiților

Aterizarea lângă Valea Îndrăgostiților

Aterizarea lângă Valea Îndrăgostiților

Aterizarea lângă Valea Îndrăgostiților

La finalul călătoriei vei ciocni un pahar de vin spumant fără alcool cu ceilalți parteneri de zbor din balon  din partea casei, vei primi o diplomă și vei face fotografii. Pilotul balonului îți va oferi de vânzare stick-uri USB cu imagini video surprinse în timpul zborului cu o cameră montată pe balon.

Întorși în Antalya am vizitat fabrica de piele și blănuri și cea de argint și aur, de unde se pot cumpăra produse la prețuri, după o negociere intensă, foarte bune. 

Sfârșitul excursiei a fost încununat de vizita Bazarului din Antaya și a cascadei Karpuzkaldran.

 

Presstripul din perioada 18-25 martie a fost organizat de brokerul de vacanțe Destine Holidays și agenția de marketing Kooperativa 2.0.

***

 

Despre Destine Holidays

Destine Holidays, este o agenție de turism înființată în anul 2018, parte a grupului de firme Destine Holding alături de: Destine Broker de Asigurare Reasigurare, Destine Leasing IFN, Destine Imobiliare și Destine Asigurări – Rep. Moldova. Misiunea Destine Holidays este de a asigura servicii impecabile prin care să satisfaca nevoia de excelență a clienților, să ofere experiențe ce depășesc granițele unei rezervări online.

Pressinfo 2021 - Destine Holidays

Destine Holidays oferă o gamă variată de servicii turistice, atât în România, cât și în afara țării. Ținta Destine Holidays este să devină cel mai mare „hypermarket” de turism din România, locul în care turiștii pot găsi o gamă completă de produse turistice, cu oferte comparative de la cei mai importanți tour-operatori din piață.

Destine Holidays vine în întâmpinarea turiștilor cu un concept nou care să satisfacă nevoia de călătorie a acestora și anume Brokerul tău de vacanțe. Prin acest concept, turiștii Destine Holidays pot compara ofertele de călătorie a celor mai importanți Tour Operatori atât din România, cât și din străinătate. Turiștii își pot alege singuri cu ce Tour Operator să călătorească în vacanță, în urma unei consultanțe axate pe nevoile acestora. Destine Holidays devine astfel hypermarketul de vacanțe, locul în care putem găsi cea mai complexă și mai variată gamă de servicii turistice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.