Comuna Brodina a fost gazda celei de-a treia ediții a Simpozionului „Credințe și tradiții pascale. Forme ale Renașterii”, eveniment ce s-a desfășurat joi, 14 aprilie, în sala de ședințe a Primăriei.
Organizat de Compartimentul de Cultură din cadrul Primăriei Brodina, simpozionul i-a avut ca invitați speciali pe lectorul universitar dr. Călin Bârleanu, consilierul Eparhial în Sectorul Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Constantin Oprea, și pe directorul Centrului Cultural Siret, Ioan Mateiciuc.
Și pentru că Simpozionul poartă numele „Credințe și tradiții pascale. Forme ale Renașterii”, în cadrul acestuia s-a vorbit despre importanța Paștelui, dar și despre semnificația Învierii Mântuitorului.
Consilierul Eparhial în Sectorul Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Constantin Oprea, a subliniat că aceste tradiții străvechi sunt respectate încă în satele autentice din Bucovina.
„Pe valea Sucevei s-au născut și au înflorit mai multe tradiții de-a lungul timpului și nu trebuie să se piardă niciodată”, a transmis preotul Constantin Oprea.
De altfel, directorul Centrului Cultural Siret, Ioan Mateiciuc, l-a spus celor prezenți cât de importantă este această mare sărbătoare a creștinătății, dar și cât de importante sunt tradițiile strămoșești respectate de Paște.
Lectorul universitar dr. Călin Bârleanu le-a vorbit celor prezenți despre tradiția joițelor și despre importanța acesteia în cultura românească, dar și despre semnificația tradițiilor și obiceiurilor ce se respectă încă în satele bucovinene.
„Joia Mare, mai precis joițele, se referă la cele trei componente: pregătirea Sărbătorii Pascale, asumarea ei și despărțirea. Joițele sunt, conform tradiției, șase sau opt fete nemăritate care se vorbesc de miercuri seară și construiesc un ritual care trebuie să fie îndeplinit de la șase până la nouă săptămâni, inclusiv după Sărbătoarea Pascală”, a transmis Călin Bârleanu.
Prezent la eveniment, primarul comunei Brodina, Vasile Uhliuc, a mulțumit tuturor celor prezenți, de aproape și de mai departe, menționând că oricând vor fi bineveniți la Brodina.
Lasa un raspuns