În Transnistria apar primele provocări ale unui conflict militar, după ce au fost semnalate mai multe atacuri care pot atrage un răspuns dur din partea Rusiei. Autoritățile de la Tiraspol au acuzat un atac asupra unei unități militare, apoi a urmat o explozie pe un aerodrom din Tiraspol și miercuri s-au auzit focuri de armă la un depozit de arme păzite de trupele Rusiei.
Republica Moldova, în alertă
Autoritățile de la Chișinău sunt în alertă după aceste conflicte, iar Republica Moldova nu renunță la statutul său de neutralitate în privința conflictului dintre Ucraina și Rusia. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a reacționat imediat, precizând că atacurile au venit din interiorul regiunii: „Exploziile au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii transnistrene. (…) Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.
De cealaltă parte, Vadim Krasnoselski, președintele regiunii Transnistria, consideră că atacurile ar fi provenit din Ucraina. „Urmele acestor atacuri duc în Ucraina. (…) Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a târî Transnistria în conflict”, a spus Krasnoselski.
Transnistria a luat mai multe măsuri pentru a se proteja și a instalat puncte de control pe teritoriul său. „Transportul auto și cetățenii vor fi inspectați selectiv în timpul zilei, în timp ce măsurile de control pe timp de noapte se vor aplica pentru fiecare persoană care sosește într-o zonă populată”, a mai precizat Krasnoselski, potrivit tass.com.
Ucraina a intervenit în problemele dintre Republica Moldova și Transnistria, precizând că ar putea ajuta Chișinăul. „Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană”, a declarat consilierul președintelui Volodimir Zelenski.
Transnistria este o regiune pro-rusă și importantă pentru strategiile militare ale Moscovei. Așa cum arată și graficul realizat de Limes, Tiraspol poate reprezenta o punte aeriană între Transnistria și Crimeea, iar la Cobasna este unul dintre cele mai mari depozite de armament din Europa, unde autoritățile de la Tiraspol anunță cu au existat atacuri.
Analist militar: „Există un pericol pe termen lung”
Republica Moldova este pusă într-o situație dificilă, fiind nevoită să-și regândească strategia de apărare. Colonelul (r.) dr. Ion Petrescu, analist militar, consideră că Republica Moldova nu este în pericol pe termen scurt și mediu, atât timp cât trupele ucrainene reușesc să apere orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei.
„Atât timp cât armata ucraineană apără cu succes orașul Nicolaev, nu există posibilitatea ca trupele ruse să ajungă la Odessa, de unde ar porni o coloană militară a Federației Ruse către Transnistria. Există pe termen lung un pericol, dar pe termen scurt și mediu nu, situația din zonă este consolidată de defensiva puternică a armatei ucrainene”, a explicat Ion Petrescu, în exclusivitate pentru PS News.
Colonelul Petrescu arată că Nicolaev este cheia succesului pentru securitatea Republicii Moldova, care în această perioadă tensionată mizează totul pe diplomație. Până în prezent, Chișinăul a refuzat să aplice sancțiuni economice Rusiei, tocmai pentru a evita conflictele pe teritoriul său, dar Maia Sandu a explicat că nici nu va permite evitarea sancțiunilor prin sistemul bancar al Moldovei.
Întrebat dacă România ar trebui să trimită arme în Republica Moldova, pentru a fi pregătită în caz de atac, Ion Petrescu precizează că totul depinde de solicitările Chișinăului, care este dispus să continue calea diplomației, iar momentan, România sprijină autoritățile de dincolo de Prut.
„La ora actuală, având în vedere statutul de țară neutră a Republicii Moldova, diplomația este aceea care poate să întărească rolul pe care îl are entitatea dintre Prut și Nistru din această parte a Europei. România sprijină pe plan politic, diplomatic, prin acordurile economice bilaterale această statalitate a Republicii Moldova. În momentul în care discutăm, trebuie să avem în vedere că anumite exigențe țin și de modul în care autoritățile de la Chișinău solicită un asemenea ajutor”, a spus Ion Petrescu.
De asemenea, Statele Unite ale Americii urmăresc cu atenție situația din Republica Moldova și Transnistria. Nici Moscova nu s-a grăbit cu o reacție la aceste probleme din Transnistria, ceea ce face să fie doar o problemă locală în Transnistria.
„(Diplomația n.r.) Este o șansă, pentru că neutralitatea este prevăzută în Constituție (n.r. Constituția Republicii Moldova). Ieri, la conferința de presă a președintei Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, s-a reiterat că în funcție de evoluțiile din Transnistria, pentru Chișinău rămâne diplomația singura modalitate de a aborda evoluțiile de acolo și că nu se pune problema unei blocări a Transnistriei. De altfel trebuie să spunem că Statele Unite urmăresc atent aceste evoluții și unul dintre oficialii de la Casa Albă, fiind întrebat de ipoteza în care trupe ruse ar interveni în Republica Moldova, a afirmat, în urmă cu 48 de ore, că SUA au dovedit agilitate în situația existentă în Europa de Răsărit. Washingtonul nu va fi indiferent la o asemenea ipoteză”, a declarat colonelul Ion Petrescu, pentru PS News.
Lasa un raspuns