Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Actul normativ face parte din pachetul ”Sprijin pentru România”, a mai spus el, adăugând că prevederea vine în sprijinul angajaţilor dar şi a angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii mici, fără a dubla această responsabilitate prin taxe şi impozite suplimentare.

”Executivul a aprobat facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include aici sporuri şi alte adaosuri, se va duce majorarea la suma de 2.750 lei lunar, pentru care nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii”, a anunţat Cărbunaru.

El a precizat că de această măsură beneficiază şi persoanele nou-angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Cărbunaru a explicat că angajaţii pot beneficia de o creştere salarială necesară pentru a face faţă acestei perioade marcată de creşterea preţurilor la produse de bază.

”Categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată chiar mai greu de această perioadă delicată”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, el precizând că vine în sprijinul angajaţilor şi a angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii mici, fără a dubla această responsabilitate asumată, prin taxe şi impozite suplimentare.

Prevederile Ordonanţei nu sunt aplicabile personalului plătit din fonduri publice.

Cartel Alfa: Măsura, în forma propusă de Guvern, este discriminatorie!

Cartel Alfa apreciază că propunerea Guvernului de a acorda o majorare salarială de 200 de lei neimpozabili lucrătorilor vulnerabili ”este problematică şi creează discriminări”. ”Cu ce e mai puţin vulnerabil un angajat care duce acasa 1.570 lei, faţă de unul care primeşte 1.524 lei?”, afirmă sindicaliştii.

”Rata inflaţiei a ajuns în aprilie la 13.8% comparativ cu aprilie 2021, iar preţurile la cele mai multe produse de bază au crescut cu procente între 20 şi 80%. De la o zi la alta, preţurile sunt mai mari, iar salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor. Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximati 3500 lei net. În acest context, Guvernul a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă cu intenţia de a sprijini lucrătorii vulnerabili, conform Notei de fundamentare a Proiectui de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscale). Astfel, angajatorii vor putea majora opţional cu 200 RON salariul lucrătorilor plătiţi cu salariul minim, sumă la care nu vor plăti taxe sau impozite, a transmis Cartel Alfa, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, ”această majorare, aşa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 RON brut”.

”De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană în decembrie 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate. În al doilea rând, limitarea aplicării acestei creşteri pentru un singur nivel salarial va contribui la perpetuarea discrepanţelor salariale din România. Faptul că nu se acordă această deductibilitate tuturor angajaţilor, ci numai celor cu salariul minim, va avea drept consecinţă imediată încalecarea salariilor în plaja 2.550-2.850, demotivând lucrătorii. Se repetă astfel greşelile din aplicarea legii salarizării bugetare din 2010 până în 2017, de data aceasta în sectorul economic”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, de asemenea, măsura se aplică doar lucrătorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate că şi în sectorul public sunt numeroşi salariaţi încadraţi cu salariul minim.

”Cu ce este mai vulnerabil un lucrător din sectorul privat care merge acasă cu 1.524 lei, în raport cu un lucrător din sectorul public care la sfârşit de lună primeşte tot 1.524 lei? Este de subliniat ca aplicând astfel de politici publice, angajatorul este încurajat să continue să ofere salariul minim, mizând că de la an la an vor exista astfel de artificii legale care vor permite o creştere a nivelului minim de salarizare, fără o îmbunătăţire categorică a vieţii angajaţilor. În plus, consecinţele vor fi resimţite şi la pensie prin diminuarea punctajului”, mai tansmite Cartel Alfa.

Sindicaliştii au solicitat modificarea proiectului de OUG.

CNS Cartel ALFA solicită acordarea unei măriri pentru toţi salariaţii, fără discriminare, prin aplicarea unei deductibilitati de 200 lei. Cerem public ca acest act normativ să fie adoptat întegrând propunerile partenerilor sociali”, au precizat sindicaliştii, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.