Un fost senator, un medic şi mai mulţi angajaţi în diverse primării au fost găsiţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) deoarece au ocupat şi funcţii de administratori ai unor societăţi comerciale.
Astfel, ANI a constatat că Gheorghe Carp, fost senator şi manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 august 2018 – 21 decembrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de manager al unităţii medicale şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale,
De asemenea, el s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 21 decembrie 2020 – 21 octombrie 2021 întrucât a exercitat simultan cu funcţia de senator şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, scrie news.ro.
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Gheorghe Carp a infracţiunii de fals în declaraţii întrucât nu a menţionat funcţia de administrator pe care o deţine în cadrul societăţii comerciale în declaraţiile de interese depuse în calitate de manager (declaraţii depuse în anii 2018, 2019, 2020 şi 2021) precum şi în calitate de senator (declaraţii depuse în anul 2021).
Un alt caz anunţat de ANI este cel al lui Daniel Blăjan, fost Şef al Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. El este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 iulie 2017 – 13 mai 2019, întrucât a exercitat simultan funcţiile de Şef Secţie Cardiologie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti şi administrator al unei societăţi comerciale.
Agenţia Naţională de Integritate a mai transmis că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Ioana Sadoveanu, secretar al comunei doljene Gingiova, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane întrucât a îndeplinit acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru fiica acesteia, respectiv a întocmit/semnat acte premergătoare organizării unui concurs în urma căruia fiica sa a fost angajată.
Secretarul comunei Cristeşti din judeţul Botoşani, Bogdan-Dumitru Peţenchea, este acuzat că a semnat la data de 11 aprilie 2017 un certificat de urbanism, în vederea realizării unei investiţii prin intermediul propriei întreprinderi individuale, inspectorii de integritate considerând că el a anticipat că prin semnarea acestui document ar putea obţine un folos patrimonial. În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la comiterea infracţiunii de conflict de interese.
Totodată, Ion Mihai Mihalache, împuternicit Adjunct al Şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt este acuzat că a semnat două dispoziţii cu privire la soţia sa (agent de poliţie în cadrul I.P.J. Olt), iar prin semnarea documentelor femeia a beneficiat de un coeficient de salarizare mai mare pentru funcţia ocupată.
ANI a mai anunţat că Nicoleta Isabela Disăgilă, director general în cadrul Primăriei Sectorului 5 Bucureşti, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 04 octombrie 2016 – 18 martie 2019, respectiv, 21 februarie – 26 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică de Director la Direcţia Generală Economică din cadrul Primăriei Sectorului 5 şi funcţia de referent în cadrul Serviciului Urmărire Contracte Lucrări, respectiv, în cadrul Serviciului Achiziţii Publicedin cadrul unei societăţi de interes local la care C.L. al Sectorului 5 Bucureşti este acţionar majoritar.
De asemenea, Florenţa Aura Popa, şef serviciu Resurse Umane în cadrul Primăriei Drăgăşani din Vâlcea, este acuzată că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 noiembrie 2017 – 17 august 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică de Şef serviciu în cadrul Primăriei şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în sectorul privat.
Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat că Robert Ionuţ Chiriac, şef serviciu în cadrul Serviciului Juridic şi Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Oneşti, judeţul Bacău, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 aprilie 2019 – 12 martie 2021, întrucât a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia publică de şef serviciu în cadrul Serviciului Juridic şi Autoritate Tutelară al Direcţiei Administraţiei Publice din cadrul Primăriei, cât şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale.
Şi un inspector în cadrul Compartimentului de Contabilitate şi Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Jina, judeţul Sibiu este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate. Astfel, Dumitru Bârsan este acuzat că
începând cu data de 06 aprilie 2010, a exercitat simultan cu funcţia publică de execuţie de Inspector în cadrul Compartimentului de Contabilitate şi Taxe şi Impozite şi funcţia de contabil în sectorul privat.
Un referent în cadrul Primăriei Pardina, judeţul Tulcea, Lenuţa Liferie, este acuzat de incompatibilitate şi conflict de interese administrativ.
Ani a constatat că femeia s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât în perioada delegării atribuţiilor corespunzătoare funcţiei publice de secretar general al comunei Pardina (24 septembrie – 24 decembrie 2020), soţul persoanei evaluate a fost desemnat viceprimar al comunei (începând cu data de 27 noiembrie 2020).
“De asemenea, Liferie Lenuţa a încălcat şi regimul juridic referitor la conflictul de interese administrativ, întrucât, în exercitarea funcţiei publice de referent în cadrul Primăriei Com. Pardina, respectiv în perioada delegării atribuţiilor corespunzătoare funcţiei de secretar general al comunei Pardina, a semnat mai multe documente, anticipând ca prin semnarea, respectiv încheierea documentelor menţionate anterior ar putea crea un beneficiu pentru sine şi pentru soţul acesteia”, a mai transmis ANI.
ANI a mai transmis că Ileanua Frumuşeanu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova – Serviciul Fiscal Orăşenesc Orşova s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, la data de 11 septembrie 2019, a reprezentat o întreprindere individuală, în calitate de împuternicit, în relaţia cu organele de control ale Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu, respectiv a semnat o serie de documente emise în urma controlului efectuat de către D.G.A.F. Târgu Jiu contribuabilului.
Un alt caz este cel al lui Gheorghe Marinescu, consilier juridic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 02 aprilie 2018 – 11 mai 2020, 12 aprilie 2018 – 31 decembrie 2020, respectiv, 29 iunie 2017 – 06 ianuarie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică de execuţie de consilier juridic în cadrul D.S.P. Vâlcea şi funcţia de consilier juridic în sectorul privat, atribuţiile exercitate în sectorul privat fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate de către acesta în calitate de funcţionar public, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns