Adesea, importanța unui organism sănătos este conștientizată abia atunci când, din diverse cauze, nu ne mai bucurăm de el. În continuare, cîteva informații despre cele mai frecvente probleme de sănătate identificate în rândul adulților și despre impactul lor pe termen lung. 

1. Probleme ale glandei tiroide

Glanda tiroida este  glandă endocrină situată în partea anterioară a gâtului. Ea este principala responsabilă a reglării metabolismului, dar rolurile sale în organism sunt mai complexe de atât.

Atunci când glanda tiroidă este foarte activă, medicii vorbesc despre hipertiroidism. Hipertiroidismul se asociaza unei accelerari a metabolismului, care poate determina slăbire, creșterea frecvenței cardiace, insomnii și agitație.

Atunci când glanda tiroidă este ceva mai leneșă, cantitatea de hormoni tiroidieni este scăzută și discutăm despre hipotiroidism. În acest caz, pacientul are tendința de a se îngrășa, se poate plânge de oboseală sau de piele și păr uscate și fragile. 

2. Hepatită

Deși cea mai frecventă formă de hepatită rămâne hepatita B, și variantele A și C sunt răspândite în populație. Modalitatea de transmitere variază, iar afectarea hepatică poate fi de scurtă durată sau se poate croniciza. 

Printre simptomele hepatitei se numără febra, oboseala, lipsa poftei de mancare, greața și vărsăturile, durerile abdominale, icterul. Hepatita A este singura care se transmite prin intermediul mâinilor murdare, celelalte tipuri de virusuri hepatice fiind transmise prin schimbul de fluide corporale, prin contactul tegumentelor sau mucoaselor lezate sau în timpul sarcinii. 

3.Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în populația generală, mai ales în condițiile în care societatea modernă este caracterizată de sedentarism. Rigidizarea vaselor de sânge determină, pe termen lung, afectarea funcției de pompă a inimii, cu cortegiul de probleme aferent.

O alimentație variată și sănătoasă, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat și exercițiul fizic regulat sunt de mare ajutor pentru a preveni instalarea hipertensiunii arteriale.

4.Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare includ o largă paletă de afecțiuni, de la tulburări de ritm până la boala coronariană, insuficiențe valvulare și o mulțime de alte probleme. 

Având în vedere că discutăm despre o gamă atât de variată de diagnostice, nu există o soluție capabilă să le prevină pe toate. Totuși, obezitatea, diabetul, fumatul și utilizarea de droguri sunt considerate factori de risc importanți. Conform observațiilor recente, stresul este extrem de nociv pentru sănătatea cardiacă.

5. Diabet

Există mai multe tipuri de diabet, dar cele mai răspîndite sunt diabetul de tip 1 și cel de tip 2.

Diabetul de tip 1 apare la vârste fragede și este determinat de incapacitatea pancreasului de a sintetiza o cantitate suficientă de insulină.

Diabetul de tip 2 apare la orice vârstă, dar este mai frecvent la cei peste 40 ani. Adesea se corelează cu obezitatea, astfel că există și modalități de a-l preveni sau de a-l gestiona eficient: alimentație echilibrată, exercițiu fizic regulat, menținerea unei greutăți sănătoase. 

6. Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este adeseori un simptom, mai degrabă decât o boală în sine, dar cert este că afectează o mare parte din populație. Uneori, dieta și modificări ale stilului de viață, inclusiv ora la care iei masa de seară sau scăderea în greutate, pot fi suficiente pentru a preveni disconfortul.

Alteori, intervenția medicală este necesară, prin intermediul medicației antiacide sau a altor tratamente care reușesc să amelioreze simptomele, în funcție de cauza care le-a declanșat. 

7. Cancer de colon

Cancerul de colon este a treia cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată, motiv pentru care este foarte important să acorzi atenția cuvenită testelor de screening. De cele mai multe ori, leziunea canceroasă debutează relativ benign, sub forma unui polip care nu produce nici un fel de simptome, singura modalitate de diagnostic fiind colonoscopia.  

Viața modernă se asociază nu numai cu progrese spectaculoase în domeniul medicinii, ci și cu probleme de sănătate specifice. Prin urmare, ai grijă de sănătatea ta! 

Sursa foto: Shutterstock

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.