Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni că România, care s-a alăturat oficial statelor în care au fost depistate cazuri de variola maimuței, va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin odată ce Comisia Europeană va finaliza achiziția, potrivit b1.
„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a declarat ministrul Sănătății, într-un dialog cu jurnaliștii.
Va fi folosit un ser utilizat împotriva variolei, însă boala a fost eradicată la nivel global, așa că acesta se produce în cantități mici.
Autoritățile spaniole și-au exprimat intenția de a achiziționa vaccinul Imvanex și tratamentul antiviral Tecovirimat printr-o achiziție în grup în UE.
Imvanex este produs de laboratorul Bavarian Nordic și este un vaccin de generația a treia care a fost autorizat în UE încă din 2013.
Ministerul Sănătăţii anunţă, luni, primul caz de variola maimuţei diagnosticat în România. este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri.
”Primul caz de variola maimuţei diagnosticat în România.Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigaţiilor de laborator”, a transmis, luni, Ministrul Sănătăţii.
Sursa citată a precizat că boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopţii precedente.
”Starea bărbatului este bună. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare”, a mai precizat sursa citată.
Reprezentanţii ministerului au explicat că, din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei.
Metodologia INSP în cazul pacienților confirmați cu variola maimuței
Cazurile probabile de infecție cu virusul variolei variola maimuței vor fi izolate și tratate în secțiile sau spitalele de boli infecțioase, arată metodologia publicată de Institutul Național de Sănătate Publică pe 26 mai, când mai multe state UE raportaseră astfel de îmbolnăviri.
Potrivit documentului, dacă un caz este confirmat, în funcție de evaluarea făcută de medicul specialist de boli infecțioase, se recomandă:
– pentru cazurile cu formă ușoară – izolarea la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă;
– pentru cele cu formă medie/severă – izolarea în spital cu posibilitatea externării conform deciziei medicului specialist de boli infecțioase dacă simptomatologia s-a ameliorat, cu continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.
„Cazul confirmat izolat la domiciliu trebuie monitorizat zilnic de medicul de familie sau de către DSP în cazul în care nu este înscris la un medic de familie (de exemplu, prin apeluri telefonice) și poate părăsi temporar locuința (de exemplu, pentru programări medicale), cu condițiile de a purta o mască medicală care să acopere nasul și gura și vestimentație care să acopere leziunile (pantaloni lungi, bluză cu mâneci lungi)”, se mai arată în aceeași metodologie.
INSP notează că aceste persoane trebuie instruite să evite contactul apropiat sau intim (îmbrățișare, sărut, contact prelungit față în față în spații închise) cu alte persoane. Cazurile trebuie să practice abstinență sexuală în perioada izolării.
„DSP va efectua ancheta epidemiologică a cazului confirmat și va identifica contacții apropiați ai acestuia care includ: partenerii sexuali, persoanele care trăiesc în aceeași gospodărie sau cu care utilizează în comun aceeași lenjerie de pat sau îmbrăcăminte. Toți contacții apropiați identificați vor fi monitorizați prin medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către medicii epidemiologi din DSP, zilnic, timp de 21 de zile după ultima expunere, pentru febră și celelalte simptome caracteristice bolii”, se mai arată în metodologie, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns