Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, i-au solicitat premierului Nicolae Ciucă să reducă taxele la carburanți. Parlamentarii suceveni au precizat că o formă inedită de protest împotriva prețurilor carburanților a avut loc zilelele trecute în România. Acţiunea face parte din evenimentul „Proteste în toată țara contra prețului carburantului!”, anunțat pe rețelele de socializare. Aproximativ 200.000 de persoane și-au anunțat participarea la protest. Evenimentul final ar urma să aibă loc joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00. Până atunci, în mai multe benzinării din toată ţara șoferii blochează pompele. „E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil că într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru.  La 121$ pe baril este imposibil că prețul să depășească 9lei/litri ( unde maim ult de jumătate din acești bani merg către stat) Noi facem ceva !?”, este mesajul transmis de organizatori.

„Una dintre metodele de protest sugerate, ar fi ca șoferii să genereze un blocaj în benzinării, prin tragere de timp. Se trage maşina la pompă şi, într-un ritm cât mai lent posibil, se spală întâi parbrizul, apoi se alimentează cu maximum un litru de combustibil. Se merge apoi la casă şi se face plata cu monede. După ieşirea de la pompă, șoferul se asează din nou la coadă şi repetă schema de cât mai multe ori. Cea mai ieftina benzina a ajuns la aproape 9 lei/ litru, iar motorina se apropie de 10 lei/litru. „Prima zi în care facem ceva, hai să fie ceva remarcabil. Nu alimentaţi marţi sau joi pentru a recupera ziua de miercuri! Luați atitudine şi nu mai jucați cum vă cântă statul şi hoții din țara asta. Evitați să folosiți mașinile, doar în cazuri extreme şi la nevoie, evitați să alimentați şi încercați să folosiți motorina care v-a mai rămas, doar împreună putem să facem ceva.”, mai transmite organizatorul protestului.

În România, prețul combustibilului se formează din cca. 60% taxe și impozite.  

Fiind impuse procentual, suntem în situatia în care cresc veniturile la bugetul de stat iar românii sărăcesc în fiecare zi prin scăderea puterii de cumpărare.

Statele europene, până astăzi în număr de 15,  au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp. Acestea sunt: Belgia (pentru 3 luni), Croaţia (3 luni), Cipru (2,5 luni), Franţa (4 luni), Germania (3 luni), Grecia (3 luni), Ungaria (3 luni), Irlanda (5,5 luni), Italia (o lună), Malta (decizie pentru 12 luni luată în noiembrie 2021), Ţările de Jos (9 luni), Polonia (6 luni), Portugalia (3,5 luni), Slovenia (o lună) şi Suedia (4 luni).

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Care este data la care  veti reduce taxele la carburanți?”, i-au transmis parlamentarii suceveni premierului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.