Ca în fiecare an, începutul toamnei vine cu emoții. Este vremea când se anunță listele cu selecția spectacolelor și structura celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru. Anul acesta este un prilej de mare bucurie pentru noi deoarece Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava este prezent în selecția FNT 2022 cu două spectacole:
- la secțiunea ISTORII FLUIDE – Macro-istorii. Societăți fragmentate suntem selectați să participăm cu Întoarcerea acasăde Matei Vișniec, dramatizarea Ágnes Kali, un spectacol de Botond Nagy, scenografia Andreea Săndulescu, muzica originală și sound design Claudiu Urse, light și video design Cristian Niculescu, coregrafia George Pop,
- la secțiunea GRANIȚE FRAGILE – Teritorii hibride fragmentate suntem selectați să participăm cu spectacolul Münchausen de Alexa Băcanu, regia Ovidiu Caița, scenografia și grafică live Sebastian Rațiu, video design Mihai Nistor, sound design Nelu Zlei.
Argumentul curatorilor FNT 2022 – Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu, Călin Ciobotari.
„Echipa curatorială a FNT 2022 a selectat pentru această ediție exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022. În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, am vizionat peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale. UNITER a invitat teatrele să trimită câte două propuneri spre vizionare (depășite ca număr în unele cazuri). Desigur, au intrat în atenția noastră și spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute, chiar dacă nu au fost propuse de teatre.
Conceptul festivalului Granițe fragile. Istorii fluide, anunțat după acceptarea mandatului de curatori, ne-a ghidat în structurarea programului care urmărește abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. Cele două categorii ale programului propun spectacole și discursuri performative care invită la posibile interpretări ale conceptului, fără ca acesta să devină un criteriu exclusiv. Ni s-a părut important să extindem interesul acordat, în general, spectacolelor de teatru și spre zona demersurilor performative, pentru a răspunde astfel unor propuneri spectaculare variate, care încep să devină din ce în ce mai specific articulate.
Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase.
Istorii fragile grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială. Am considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformări semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare.”
Festivalul Național de Teatru (FNT) se va desfășura în perioada 5-13 noiembrie 2022 în București și este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România.
Coproducător: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Festivalul Național de Teatru (FNT) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Partener: Institutul Cultural Român.
Selecția FNT 2022 a presupus un proces foarte riguros, la standarde ridicate, iar reușita noastră ne onorează, mai ales că foarte puține teatre din România au fost desemnate să participe în această ediție cu 2 spectacole.
Lasa un raspuns