Bilanţul, încă provizoriu, al cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a ajuns la aproape 5.000 de morţi şi peste 20.000 de răniţi. Localităţi întregi şi peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul. Gerul aspru sporeşte suferinţele zecilor de mii de oameni rămaşi fără adăpost şi îngreunează căutarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături. 

Potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, 243 de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit DPA. Rula Amin, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat că, din cauza numărul mare de replici, oamenilor le-a fost prea frică să rămână în casele lor, însă nu au avut unde să se ducă din cauza temperaturilor aflate la limita îngheţului, transmite Agerpres.

Numărul morților  din Turcia a crescut la cel puțin 3.381, marți în jurul orei 9:45, ora locală, a declarat Orhan Tatar, un oficial al agenției de gestionare a dezastrelor din țară, potrivit CNN. De asemenea, au fost raportate cel puțin 20.426 de răniți, potrivit Tatar. 

Până acum, 11.000 de clădiri au fost raportate avariate în Turcia. 

În Siria, numărul morților a crescut la 1.509 în zonele controlate de guvern și de opoziție. Cel puțin 3.548 de persoane au fost, de asemenea, rănite în Siria, potrivit oficialilor.

UPDATE: Cel puțin 4.372 de persoane decedate au fost confirmate după ce două cutremure puternice cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au zguduit Turcia și Siria luni. În Turcia, marți dimineață, bilanțul a crescut la 2.921 de morți și 15.834 de răniți, potrivit lui Yunus Sezer, șeful serviciilor de dezastre din Turcia, citat CNN. În Siria, oficialii au raportat 1.451 de morți și 3.531 de răniți.

Două cutremure în 10 ore

Primul seism, cu magnitudinea 7.8, a fost urmat după mai multe ore de o replică de magnitudine 7.5, fenomen care i-a uimit chiar şi pe specialişti. Preşedintele Erdogan a decretat şapte zile de doliu în Turcia, în timp ce echipe de salvare din toată lumea sosesc în regiunile sinistrate. România a fost una din primele ţări care au răspuns cererilor de ajutor. 

Milioane de oameni s-au trezit în toiul nopţii, într-un sunet înfiorător. Turcia a fost zguduită din temelii de cel mai puternic cutremur din ultimul secol: 7.8 pe Richter!  Un minut a durat totul. O veşnicie, spun oamenii care au trăit pe pielea lor dezastrul. 

Cutremurul cu epicentrul în sud-estul Turciei s-a simţit pe tot teritoriul Siriei, dar şi în Liban, Irak şi Cipru. Seismografele l-au detectat la distanţe şi mai mari, chiar şi în Groenlanda. Oraşe întregi au fost prefăcute în ruine în Turcia şi în Siria, ţara deja devastată de un deceniu de război civil. Atât în regiunile sub autoritatea guvernului sirian, cât şi în cele controlate de rebeli, zeci de mii de oameni au rămas pe străzi. Iar echipele de salvare cărora li s-au alăturat numeroşi voluntari au început să sape în ruine, în căutarea supravieţuitorilor. 

Imran Bahur, supraviețuitoare: Nepotul meu are 18 luni. Vă rog să-i ajutați, vă rog. Nu îi putem auzi, nu am primit nicio veste de la ei de dimineață.

Într-un oraş din nordul Siriei, un copil de 18 luni a fost scos în viaţă de sub dărâmături

Şcoli, spitale şi nenumărate blocuri de locuinţe se numără printre clădirile doborâte de cutremur. Într-un port din sudul Turciei a izbucnit un puternic incendiu, printre containerele doborâte ca nişte jucării. Au urmat zeci de replici, dintre care una de magnitudine apropiată cu a primului seism, care a culcat la pământ alte zeci de clădiri deja avariate.

Momentul a surprins o echipă de televiziune care transmitea în direct. 

Mă aflu pe străzile din Malatya şi toată lumea este îngrozită de ceea ce se întâmplă. Sirenele continuă să sune, continuă să anunţe cutremure. 

Salvatorii şi-au continuat activitatea sub privirile supravieţuitorilor disperaţi care îşi căutau rudele sau prietenii, dispăruţi în ruine. S-au produs şi adevărate miracole. Într-un oraş din nordul Siriei, un copil de 18 luni a fost scos în viaţă de sub dărâmături. Dar mama sa, însărcinată, şi doi fraţi de patru şi cinci ani nu au putut fi salvaţi, la fel ca mulţi alţi localnici. 

Mohmoud Betri, locuitor din Alep: O întreagă familie: vărul meu, soţia, fiica şi fiul său, au murit toți. 

La Gaziantep, în Turcia, o femeie îşi datorează salvarea unui câine de căutare care i-a detectat prezenţa în ruine. Iar într-un alt oraş din Turcia un supravieţuitor a fost extras, cu răbdare, dintre planşeele de beton. 

Hasan Birbalta, supravieţuitor Turcia: Cei doi nepoţi ai mei, nora, toţi sunt acolo, nu au putut ieşi. 

Numeroşi răniţi au fost transportaţi cu avionul sau chiar cu vaporul spre oraşe cruţate de seism iar de acolo la spitale din Istanbul şi Ankara. Numai în Turcia, zece mii de salvatori, pompieri, medici şi soldaţi se străduiesc să-i scoată la lumină pe supravieţuitori. Li se alătură, chiar în aceste ore, echipe trimise din toată lumea. Până acum, 65 de ţări şi-au oferit ajutorul. Tensiunile politice mai vechi sau mai noi sunt acum ignorate: Grecia va trimite ajutoare în Turcia, iar Israelul – în Siria. Chiar şi Ucraina aflată în război se alătură eforturilor internaţionale. 

În Turcia s-au prăbuşit peste 5.600 de clădiri

Cutremurul a fost cel mai puternic înregistrat în Turcia din 1999. Imagini ale aceloraşi locuri, realizate înainte şi după seism, dovedesc amploarea distrugerilor. A fost serios avariat şi unul din cele mai vechi castele din lume, ridicat încă de pe vremea Imperiului Roman. Numai în Turcia s-au prăbuşit peste 5.600 de clădiri, potrivit oficialităţilor din această ţară, la care se adaugă distrugerile extinse din Siria. Iar numărul victimelor creşte de la o oră la alta.

Estul Turciei se află la intersecţia dintre două plăci tectonice, iar cutremurele sunt destul de frecvente, dar intensitatea lor este în general mai redusă. Un seism de o asemenea magnitudine nu s-a mai produs, în regiune, din secolul al XII-lea, potrivit specialiştilor. Cutremurul din Turcia a fost atât de puternic, încât s-a simţit până în Groenlanda, au anunţat seismologii danezi. Specialiştii americani se concentrează, însă, pe numărul morţilor, care ar putea ajunge la 10 mii de victime. Dar, în timp ce occidentalii fac tot felul de calcule, turcii încearcă să salveze cât mai mulţi oameni, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.