Vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a informat că Ziua Națională Constantin Brâncuși a fost marcată la Suceava, în Anul Ciprian Porumbescu, și prin evidențierea sculpturilor lui Constantin Antonovici, discipol al marelui maestru.
La Muzeul de Istorie din Suceava se află cinci sculpturi ale lui Constantin Antonovici, una dintre acestea înfățișându-l pe compozitorul Ciprian Porumbescu. 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român Constantin Brâncuși, numit și Titanul sau Părintele sculpturii moderne, a fost declarată sărbătoare națională potrivit legii 305 din 2015.
În acest an, 2023, instituit prin lege ca fiind Anul Ciprian Porumbescu avem bucuria de a marca Ziua Constantin Brâncuși și prin evidențierea unei lucrări a unui discipol al marelui sculptor, Constantin Antonovici. Una dintre lucrările acestui sculptor, un bust al lui Ciprian Porumbescu, ajunsă la Suceava de peste ocean, din Statele Unite ale Americii o vom regăsi până la sfârșitul anului la intrarea în Muzeul de Istorie acolo unde vizitatorii sunt întâmpinați și cu ambient muzical, cu Balada lui Ciprian Porumbescu. În Anul Ciprian Porumbescu astfel de date și astfel de personalități vor fi omagiate și evocate în județul Suceava, cu atât mai mult cu cât acestea contribuie la dezvoltarea culturii ca element de identitate națională.
„Administrația județeană este pregătită ca în perioada următoare să omagieze un alt mare sculptor român, Ion Irimescu, «patriarhul artelor românești».
Reamintim că la finalul anului 2021, Colecția de artă a Muzeului Național al Bucovinei s-a îmbogățit cu cinci lucrări ale sculptorului de origine română Constantin Antonovici, donate de unul dintre legatarii testamentari ai artistului, Ștefan Benedict, din New York. Donația a fost mijlocită de un reprezentant al diasporei bucovinene din SUA, Cristi Boghian, care l-a convins pe Ștefan Benedict să dăruiască muzeului sucevean cele cinci lucrări, printre care «Ciprian Porumbescu» și «Bufniță».
Aceasta după ce Cristi Boghian a primit «Meritul Bucovinei» în anul 2018, prilej cu care a spus că va încerca să întoarcă onoarea care i-a fost conferită. Artistul Constantin Antonovici a fost definit drept «sculptorul de pe două continente», recomandat de marele Constantin Brâncuși ca «un artist talentat». Lucrările din SUA au ajuns la Suceava împreună cu o scrisoare de recomandare din partea lui Constantin Brâncuși, datată 9 mai 1951, la Paris, și de un album, ediție bilingvă a monografiei sculptorului.
Cu bucurie aș vrea să anunț că în aceste zile am discutat cu domnul Cristi Boghian și ne pregătim ca în perioada următoare să ajungă la Suceava de peste Ocean și alte lucrări ale lui Constantin Antonovici”, a transmis vicepreședintele Niculai Barbă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.