Familiile cu venituri mici şi cele vulnerabile din punct de vedere social ar putea beneficia de sprijin pentru anveloparea imobilelor

Astăzi, 7 noiembrie, la întâlnirea cu preşedintii asociaţiilor de proprietari, primarul Ion Lungu le-a explicat acestora cum pot să îşi reabiliteze termic locuinţele. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  a elaborat o schemă prin care s-a decis ca 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor să vină de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi de la bugetul de stat, respectiv în proporţie de 82% de la FEDR, şi 18% de la bugetul de stat. Celelalte 40%  din cheltuielile eligibile vor fi suportate de Autoritatea locală şi Asociaţia de proprietari.

Reţetele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse. Astfel,  în condiţiie în care mai mult de 50% dintre familiile din clădire au un venit lunar net pe membru de familie sub 150 de euro, contribuţia autorităţii publice locale este 30%, iar a proprietarului de 10%. Atunci când mai mult de 50% dintre proprietarii din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro, contribuţia este împărţită între proprietar şi primărie. Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari au un venit net sub 500 de euro, atunci contribuţia este de 10 % din partea primăriei şi 30% din partea solicitantului.

 Investiţiile ţintă sunt blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse. Astfel, lucrările finanţate pot viza atât izolarea termică a părţii opace a faţadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, închiderea balcoanelor sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, izolarea termică a planşeului peste subsol, cât şi reabilitarea sistemului de încălzire.

Preşedinţii de asociaţii de proprietari au fost avertizaţi de primarul Ion Lungu că „trişatul” se plăteşte scump, în ceea ce priveşte condiţiile şi procedurile de acces la programul de izolare termică a blocurilor. “Este important să vă asiguraţi că datele furnizate sunt corecte, pentru că este vorba de fonduri europene, iar Uniunea Europeană nu se joacă. Dacă datele pe care ni le comunicaţi nu sunt corecte, riscăm să nu obţinem finanţare sau să dăm banii înapoi.” a spus edilul Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.