Chiar dacă primăvara se apropie cu pași repezi de sfârșit și ne îndreptăm către sezonul cald, trecerea de la temperaturile scăzute la cele puțin mai ridicate s-a produs cu o mică întârziere în acest an. Astfel, organismul nostru a avut, la rândul lui, o perioadă mai scurtă de adaptare și o instalare nu doar tardivă, ci și bruscă a asteniei de primăvară.  

Astenia de primăvară reprezintă un cumul de simptome precum oboseală, dureri de cap și lipsă de concentrare, apărute ca urmare a unui dezechilibru în balanța hormonală dintre melatonină și serotonină și neexplicate prin alt sindrom medical organic. 

Dezechilibrul este favorizat de către trecerea de la temperaturi scăzute, zile scurte și o dietă bogată din punct de vedere caloric la zile lungi, temperaturi crescute și o modificare a alimentației.

Suplimente esențiale pentru combaterea asteniei 

Astenia de primăvară este, de multe ori, o simptomatologie tranzitorie ce dispare de la sine în termen de 2-3 săptămâni. Principalele modalități de a grăbi recuperarea constau într-o odihnă suficientă (aproximativ 7-8 ore pe zi), o alimentație sănătoasă și o rutină de exerciții fizice bine pusă la punct.

Totuși, necesarul organismului poate fi crescut într-o astfel de perioadă și, prin urmare, suplimentarea este o cale eficientă prin care se poate asigura o adaptare mai rapidă.

  • Vitamine 

 

Vitaminele de bază precum vitamina C, D, E și vitaminele din grupul B sunt extrem de utile nu numai în stări patologice (boli acute sau cronice), ci și ca metode profilactice (menținerea rezervelor nutritive ale organismului).

Acestea se pot regăsi fie izolat, fie sub formă de multivitamine (ex: Molekin Imuno). De asemenea, modul de administrare poate diferi, de la comprimate masticabile și până la formule efervescente.

  • Magneziu

 

Magneziul este un mineral indispensabil unei funcționări optime a organismului. Implicat într-o multitudine de procese fiziologice, nivelul de magneziu este important pentru a asigura sinteza proteică, funcțiile neuromusculare, valorile presionale normale, precum și glicemia.

Nu în ultimul rând, magneziul este implicat în producerea energiei necesare tuturor celulelor corpului.

  • Zinc și seleniu

 

Aceste două elemente, adesea regăsite în complexele de multivitamine și minerale sau ca și combinație standard, favorizează atât dezvoltarea sistemului imunitar, cât și menținerea integrității acestuia. 

În plus, zincul și seleniul sunt implicate în reducerea stresului oxidativ și protecția structurii și funcțiilor celulare.

  • Fier

 

Fierul reprezintă un alt component indispensabil organismului uman și, totodată, un supliment ajutător în cazul asteniei de primăvară. 

Acest element contribuie la formarea eritrocitelor (denumite și hematii sau globule roșii) și, prin urmare, la asigurarea transportului de oxigen prin intermediul hemoglobinei. De asemenea, fierul promovează concentrarea, reduce oboseala și îmbunătățește nivelul de energie pe parcursul întregii zile.

  • Lecitină 

 

Lecitina este un acid gras esențial bine cunoscut pentru proprietățile sale de reducere a colesterolului și scădere a presiunii sangvine. Totodată, lecitina este un bun supliment al funcțiilor cognitive, crescând nivelul de concentrare, îmbunătățind memoria și favorizând regenerarea celulară.

Pe lângă rolurile bine evidențiate și studiate până în acest moment, noi studii arată potențialul efect pozitiv al lecitinei asupra stării de dispoziție, fapt ce încurajează administrarea ei în cazul asteniei de primăvară.

Administrarea suplimentelor în astenia de primăvară 

 

Precum în cazul tuturor medicamentelor și suplimentelor alimentare, administrarea lor trebuie întotdeauna realizată la încurajarea și sub îndrumarea medicului de familie (sau a medicului specialist, în funcție de fiecare caz în parte). 

Întrucât fiecare organism este diferit și nevoile fiecărei persoane pot varia, necesarul unor astfel de suplimente trebuie întotdeauna raportat la beneficiile pe care le pot aduce. Totuși, în majoritatea cazurilor, suplimentele menționate sunt extrem de utile în combaterea asteniei de primăvară.

În concluzie, astenia de primăvară este un sindrom temporar, de intensitate adesea moderată, ce poate trece de la sine sau poate fi ameliorat cu ajutorul unor suplimente clasice. Chiar și în situația administrării suplimentelor menționate, este important de reținut faptul că acestea nu pot înlocui o dietă sănătoasă și completă.

 

Sursa foto: Shutterstock 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.